Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δήμος Καλαϊτσίδης

Η νέα «κανονικότητα» στην εστίαση | video

κραυγή απόγνωσης από τους επιχειρηματίες
από webadmin
δημοσιεύτηκε20 June, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αγωνία για το μέλλον εκφράζουν ανοιχτά οι επιχειρηματίες και οι απασχολούμενοι στον κλάδο της εστίασης, καθώς παρά το άνοιγμα των επιχειρήσεων και τη λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα», οι ίδιοι βλέπουν τα καταστήματά τους άδεια και ανησυχούν καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης.

Πλέον, το φαγητό έξω είναι κάτι ανάμεσα σε περιττή πολυτέλεια και ευσεβή πόθο για πολλούς από τους καταναλωτές που δε φαίνεται να επιστρέφουν στις παλιές συνήθειες.

Με αφορμή την επιστροφή στην «κανονικότητα», ο γνωστός επιχειρηματίας και σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης μιλάει στο ThessLife για το παρόν και το μέλλον της εστίασης στη χώρα μας.

 

Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης

Φρένο των τραπεζών στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης τις εξελίξεις αναφορικά με την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ψίθυροι στην αγορά και καταγγελίες, ενισχύουν τους φόβους μας πως οι τράπεζες δεν διανέμουν χρήματα σε μεγάλο κομμάτι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που δεν αποβλέπει σε άμεσα ευεργετικά οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Έχοντας καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών μας για να επανεκκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις των τραπεζών, αλλά και της Κομισιόν που σκύβει πάνω στο πρόβλημα προκειμένου να αποτραπούν πρακτικές που θα εμποδίσουν την οικονομική ρευστότητα και αντίστοιχη σταθερότητα στην οικονομία.

Αν πάλι, λάβει κανείς υπόψη του και την μεγάλη πτώση τζίρου στα εστιατόρια, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στο 80%, καταλαβαίνει την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εστίασης. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι ένα ποσοστό επιχειρηματιών δεν έχει λάβει ακόμη την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έφερε επίσης ταμειακά αρκετές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Ουσιαστικά, όλο το πρόβλημα με μεταθέσεις και αναβολές οφειλών έχει φορτωθεί στις πλάτες των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τον κλονισμό –και πιθανότατα για κάποιες τον αφανισμό.

Εμείς θα συνεχίσουμε  να επιμένουμε σε κυβερνητικές παρεμβάσεις και για τα προβλήματα λόγω COVID-19, αλλά και για άλλα θεσμικά ζητήματα προς όφελος του κλάδου μας, που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει το πλήγμα της πανδημίας και της μακροχρόνιας απαξίωσης από την κεντρική εξουσία.

Συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» με τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, συνάντησε η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης», μεταφέροντας τα βασικά αιτήματα και έχοντας ήδη διανύσει τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης. Η συνάντηση έγινε παρουσία του κου Άκη Σκέρτσου, υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και του κου Σταύρου Καλαφάτη, βουλευτή Ά Θεσσαλονίκης και Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Συνάντηση πρωτοβουλίας εστίασης με Μητσοτάκη

Τα αιτήματα τα οποία τέθηκαν ήταν τα εξής:

  • Να στηριχτεί η επαγγελματική στέγη απο τους κλυδωνισμούς της μετά κορωνοϊού εποχής.
  • Να μας δοθεί ως τον Οκτώβριο το 60% των ενοικίων.
  • Να γίνει αντιληπτή στο συνολικό αριθμό της η ζημιά που επωμιζόμαστε και τα βάρη που πέφτουν πάνω μας, επιμένοντας στην προστασία υπέρ των πιο αδύναμων και αυτών που στη πορεία θα λυγίσουν αναφορικά με τις βοήθειες ρυθμίσεων και στήριξης.
  • Στήριξη του κλάδου της εστίασης μακροπρόθεσμα με ΦΠΑ στο 6%.
  • Μείωση του ΦΠΑ και στα ποτά, και μετά τον Οκτώβριο.
  • Μείωση εργοδοτικών  εισφορών.
  • Να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει με βάση την συμβολή μας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν.
  • Να ενωθούμε με τον τουρισμό και συνεπώς να υπαγόμαστε στο Υπουργείο Τουρισμού.
  • Να δημιουργηθεί μια Γραμματεία αρμόδια αποκλειστικά για τον κλάδο της εστίασης.
  • Να γίνει εύκολη η πρόσβαση μας στις τράπεζες, ώστε να έχουμε ρευστότητα που είναι απόλυτα απαραίτητη.
  • Να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα των εργασιακών μας θεμάτων, όπου τεράστιος αριθμός εργαζομένων μας είναι με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής, καθώς αυτή η συνθήκη μας αφήνει έξω από πολλές διατάξεις όπως πχ το πρόγραμμα “συνεργασία “.

Τι απάντησε ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του, στη διάρκεια της συζήτησης, μίλησε για μια διαδραστική πορεία ως το Φθινόπωρο. Ειδικότερα, η αγορά συνολικά χρειάζεται πολλά στηρίγματα και βοήθεια, ώστε να μην φτάσουμε στα «λουκέτα», τα οποία και θα επιφέρουν ολική κατάρρευση. Εν ολίγοις, όλα θα εξετάζονται βήμα βήμα κάθε μήνα και ανάλογα θα παίρνονται αποφάσεις.

«Η αίσθηση μας είναι ότι υπάρχει σοβαρή μελέτη για όλους τους κλάδους και λίγα -αλλά σημαντικά- πυρομαχικά, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος μας ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Σε κάθε περίσταση βέβαια, όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει ζημιά και αναγκαστικά θα πρέπει να επωμιστούν ότι τους αναλογεί» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ειδικότερα:

  • Το θέμα των ενοικίων θα παρακολουθείται επιμελώς, ενώ θα δοθεί περαιτέρω έκταση στο θέμα της προστασίας της επαγγελματικής στέγης, το οποίο θεωρείται πολύ σοβαρό.
  • Οι τράπεζες με τη νέα εγγύηση του δημοσίου θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθηκες. Ήδη ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα 30% σε εγγυήσεις.
  • Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα των εργασιακών μας θεμάτων και με βάση τα δεδομένα που του γνωστοποιήσαμε θα μελετηθεί ενδελεχώς το θέμα της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας για την προσαρμογή του στο προγραμμα “συνεργασια”.
  • Αναφορικά με την ένταξη του κλάδου στο Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας με αντικείμενο την εστίαση, ο κος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον και υποσχέθηκε πως θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο, τονίζοντας παράλληλα πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για την υλοποίηση του.
  • Ο ΦΠΑ θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο, γιατί λόγω της πανδημίας και των πιθανών αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία, δεν μπορεί ακόμη να ληφθεί καμία τελική απόφαση.