Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Shanghai media group, για όσους ενδιαφέρονται γι την παγκόσμια πολιτική ιστορία.  Σήμερα, Τετάρτη, στις 8.00 μμ, στο Attica Tv.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Shanghai media group, για όσους ενδιαφέρονται γι την παγκόσμια πολιτική ιστορία. Σήμερα, Τετάρτη, στις 8.00 μμ, στο Attica Tv.
από xper
δημοσιεύτηκε28 October, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ένα συγκλονιστικο ντοκυμαντέρ, για τα εγκλήματα πολέμου του Ιαπωνικού στρατού που αφορούν τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού,

tokio

με τα πιο σημαντικά να περιλαμβάνουν την σφαγή της Νανκίνγκ, της Μανίλα, την κακομεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και τον εξαναγκασμό αυτών σε εργασία, την διεξαγωγή πορειών θανάτου, μαζικών εκτελέσεων και βιασμών και πολλά ακόμη αποτρόπαια γεγονότα όπως ιατρικά πειράματα, εξαναγκαστική πορνεία, κανιβαλισμό και την περίφημη δίκη του Τόκιο, που, όπως και η δίκη της Νυρεμβέργης, έχει θεμελιώδη σημασία για την σημερινή εξέλιξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου ως προς την ποινικοποίηση του πολέμου με επιθετικό χαρακτήρα ως διεθνές έγκλημα και την απόδοση ατομικών ποινικών ευθυνών σε εγκληματίες πολέμου ανεξαρτήτως αν λειτουργούν υπό εντολές, παρουσιάζεται στο Attica TV

a

Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 11 συμμαχικοί δικαστές αναλαμβάνουν να ορίσουν τη μοίρα των Ιαπώνων εγκληματιών πολέμου σε μια διεθνή δίκη με πολλές εντάσεις.
Την άνοιξη του 1946, δικαστές από τα 11 συμμαχικά κράτη συνεδριάζουν σε ένα κατεστραμμένο ξενοδοχείο του Τόκιο σχετικά με τις βαρβαρότητες των ιαπωνικών εγκλημάτων πολέμου. Σε μία δίκη, που μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, ως προς την διεξαγωγή και το αποτέλεσμα της, χωρίς όμως να αμφισβητείται ότι έπρεπε να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό είναι, πως, ακόμη και από τους δικαστές, εκδόθηκαν 5 χωριστές γνώμες πέραν της πλειοψηφικής απόφασης. Ευρεία κριτική έχει ασκηθεί στο γεγονός ότι η ποινικοποίηση της διεξαγωγής επιθετικού πολέμου από το καταστατικό του δικαστηρίου αποτελεί ex post facto νόμο, μη προηγουμένως θεσμοθετημένο και μπορεί να θεωρηθεί έτσι ότι ο πόλεμος δεν ήταν παράνομος κατά την τέλεση του, οι διώξεις ήταν επιλεκτικές με πιο κραυγαλέα παραδείγματα το ότι ο Αυτοκράτορας θεωρήθηκε ως μη εμπλεκόμενος και παρέμεινε στον θρόνο με σκοπιμότητα την σταθερότητα, η μονάδα 731 υπεύθυνη για ιατρικά πειράματα επίσης αθωώθηκε με αντάλλαγμα πληροφορίες και το ίδιο πολλοί βιομήχανοι. Σε πολλά εγκλήματα δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή ενώ το γεγονός ότι δεν τέθηκε ζήτημα για τα εγκλήματα των Συμμάχων (για παράδειμα η ατομική βόμβα των αμερικάνων στη Χιροσίμα) σε συνδυασμό με την κυρίως δυτική (και μάλιστα με αποικιοκράτες) σύσταση του δικαστηρίου έκανε την διαδικασία να μοιάζει υποκριτική απόδοση «δικαιοσύνης του νικητή», ουσιαστικά μια εκδίκηση ντυμένη με νομικές διαδικασίες.

tokyo


Μια δίκη ωστόσο, που έφερε την ανθρωπότητα προ των ευθυνών της, γιατί, ό,τι κι αν έγινε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις αδιανόητες φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στην Κίνα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Ενα ιστορικό ντοκιμαντέρ με όλες τις λεπτομέρειες μιας ιστορικής δίκης, με όλες τις αδικίες και όλα τα τεκμήρια που επεκτείνονται μέσα στο χρόνο από την περίοδο αμέσως μετά τον πόλεμο έως τις μέρες μας . Έρευνα, τραγικές μαρτυρίες από θύματα αλλά και έμμεσες παραδοχές από θύτες .
Το ντοκιμαντέρ δίνει ανάγλυφα την εικόνα των συναισθημάτων και τις πικρίες που άφησε η συγκεκριμένη δίκη στον λαό της Κίνας.

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Shanghai media group, για όσους ενδιαφέρονται γι την παγκόσμια πολιτική ιστορία.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8.00 μμ, στο Attica Tv.

https://www.atticatv.gr/

a


https://www.youtube.com/watch?v=YJXSgfaTmqU&feature=share