Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ!

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ!

Ένα φιλμάκι που δημιούργησαν το 2021 οι Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης από τη Μουσθένη με αφορμή τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
από xper
δημοσιεύτηκε19 May, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

 

 

Όταν ο πυρρίχιος χορός αφηγείται τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Φρούριο της Καβάλας

Μέσα από το βίντεο, τα αδέλφια Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης αφηγούνται μέσω του Πυρρίχιου την ιστορία του ξεριζωμού των Ποντίων. 

H Σέρ(ρ)α, είναι πολεμικός χορός του Πόντου, που αποτελεί παραλλαγή του Πυρρίχιου.Έλαβε την ονομασία του επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας. Περιλαμβάνει γρήγορες κινήσεις του σώματος, σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο και συσπάσεις των  μυών του σώματος. Το 2018, προτάθηκε για ένταξη στον κατάλογο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

H Σέρ(ρ)α, είναι πολεμικός χορός του Πόντου, που αποτελεί παραλλαγή του Πυρρίχιου.

Έλαβε την ονομασία του επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας.

Περιλαμβάνει γρήγορες κινήσεις του σώματος, σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο και συσπάσεις των μυών του σώματος.

Το 2018, προτάθηκε για ένταξη στον κατάλογο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στα γυρίσματα συμμετείχε ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Χόρεψαν οι: Χρήστος Ορφανίδης, Νίκος Καλογερίδης και Δημήτρης Χαραλαμπίδης, λύρα έπαιξε ο Άκης Τσανίκος και νταούλι η Ασημένια Πουρσαϊτίδου.