Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αναμνήσεις Μικρασίας» | Ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο μέσα από  έκθεση φωτογραφίας

«Αναμνήσεις Μικρασίας» | Ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο μέσα από έκθεση φωτογραφίας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 | 2μ.μ στον πολυχώρο τέχνης REMEZZO
από xper
δημοσιεύτηκε8 October, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στις 2μ.μ στον πολυχώρο τέχνης REMEZZO η Έκθεση Φωτογραφίας «Αναμνήσεις Μικρασίας,

του Μουσείου Φωτογραφίας Χρήστος Καλεμκερής,

στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Καλαμαριά 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση μουσειολογικά είναι χωρισμένη σε 3 νοητές θεματικές:

1.τη ζωή πριν την Καταστροφή,

2.την ίδια την Καταστροφή και

3.τη ζωή μετά από αυτή.

[

Πρωτότυπες συλλεκτικές φωτογραφίες από το αρχείο του ΜΦ και του ΙΑΠΕ με σύγχρονες εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους αναδεικνύουν:

Αρχικά την κοσμοπολίτικη ζωή και την υψηλή κουλτούρα της κοινωνίας των προγόνων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μ. Ασίας, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, περνώντας στον πόνο και τον ξεριζωμό του ελληνισμού με την Καταστροφή και καταλήγοντας στη μετεγκατάσταση του στη Μητέρα Ελλάδα ως πρόσφυγας.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν αναμοχλεύοντας έντονα και αντιφατικά συναισθήματα από στιγμές δόξας στην καταστροφή καταφέρνοντας στο τέλος να εμφυσήσει στον Επισκέπτη την ελπίδα, την πίστη, τη δύναμη και τη δίψα των προγόνων μας για την ελευθερία και για ένα καλύτερο αύριο!

Πηγή: Δήμος Καλαμαριάς