Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τη Finos Film

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τη Finos Film

από xper
δημοσιεύτηκε7 November, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο μία ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής. Το Φεστιβάλ απένειμε τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στη Finos Film για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο, σε μία συγκινητική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις

υ

Τη βράβευση προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε φέτος να τιμήσει την πιο ιστορική εταιρεία παραγωγής σε όλη την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, τη Finos Film. Έχουν περάσει 80 χρόνια από την ίδρυσή της και είμαι εδώ με τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει βαθιά την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί μια ειδική συλλεκτική έκδοση που θα μοιραστεί στο κοινό της σημερινής προβολής».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφέροντας τα εξής: «Η πρώτη ταινία της Finos Film ήταν Η φωνή της καρδιάς, που προβλήθηκε το 1943. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1940, Το τραγούδι του χωρισμού ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε ελληνικό έδαφος, μια ταινία που δημιούργησε ο Φίνος με μηχανήματα που είχε φτιάξει ο ίδιος. Από πολλές απόψεις, η Finos Film, και ειδικά ο Φίνος, είναι μια μοναδική περίπτωση στον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς ο Φίνος ήταν ο χρηματοδότης, ο παραγωγός, ο γενικός επιμελητής και ο δημιουργός των ταινιών του. Στην ουσία έφτιαξε τον ελληνικό κινηματογράφο, του έδωσε φωνή και εικόνα, τον έκανε εμπορεύσιμο και σοβαρό προϊόν. Ταξίδεψε σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες, πήγε στα Όσκαρ, έκανε σινεμασκόπ με στερεοφωνικό ήχο. Οι ταινίες του, αμιγώς εμπορικά επιτεύγματα, αντέχουν, ψυχαγωγούν και αγαπιούνται μέχρι και σήμερα. Είναι προς τιμήν του Ορέστη Ανδρεαδάκη που βραβεύει τη Finos Film και τον Φίνο –που είναι το ένα και το αυτό– με αυτό τον Χρυσό Αλέξανδρο γιατί και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τού οφείλει πολλά. Ο Φίνος ήταν συνεχώς παρών στο Φεστιβάλ, από την πρώτη μέρα του θεσμού, το 1960, μέχρι και τρεις μήνες πριν πεθάνει, τον Οκτώβριο του 1976».

υ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία  πραγματοποιηθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, προβλήθηκε και η αγαπημένη ελληνική κωμωδία “Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης” σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, μία ταινία που έχουμε πολλά χρόνια να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη.

Ο φίλος μου ο Λευτεράκης – Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος, Ελλάδα, 1963

Ο Θόδωρος, για να μπορεί να καλύπτει τις ερωτοδουλειές του από τη σύζυγό του, επινοεί έναν φανταστικό φίλο από την Πάτρα, τον Λευτεράκη. Ώσπου μια μέρα εμφανίζεται στην πόρτα του ο Λευτεράκης με σάρκα και οστά. Ο Θόδωρος τρελαίνεται και προσπαθεί να πείσει τον Λευτεράκη ότι… δεν υπάρχει. Πρωταγωνιστούν: Μάρω Κοντού, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου, Χρήστος Τσαγανέας.