Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τον νέο κύκλο ανοίγει σήμερα στις 6 μ.μ ο πολιτικός και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Δημος Νεαπολης Συκεων: | νέος κύκλος του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου

Τον νέο κύκλο ανοίγει σήμερα στις 6 μ.μ ο πολιτικός και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης
από xper
δημοσιεύτηκε9 January, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

«Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού χώρου» επί τάπητος από τη Δευτέρα 9/1 στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Διακεκριμένοι συγγραφείς, καθηγητές πολιτικοί και αναλυτές αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ)

Τον νέο κύκλο ανοίγει τη Δευτέρα στις 6 μ.μ ο πολιτικός και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Διακεκριμένοι συγγραφείς, καθηγητές πολιτικοί και αναλυτές αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ)  Τον νέο κύκλο ανοίγει τη Δευτέρα στις 6 μ.μ ο πολιτικός και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης  Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μέσω του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) επιμένει στις πρωτοβουλίες επιμόρφωσης και ενημέρωσης των ενεργών πολιτών. Ο νέος κύκλος ομιλιών, προβολών και διαλέξεων στο πλαίσιο του ΛΕΠ ενός θεσμού 20ετούς παρουσίας επικεντρώνεται στη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο και τον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.   Οι ομιλητές θα αναλύσουν τις προοπτικές τις δυνατότητες της χώρας και το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.   «Η επιλογή μας για τις διαλέξεις του Λαϊκού πανεπιστημίου δεν βασίζεται στην επικαιρότητα, όπως εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Η Ελλάδα ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ των γειτονικών της χωρών. Η θετική συμβολή της χώρας, είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο ποτέ άλλοτε, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σκληρή πραγματικότητα για την Ευρώπη, δημιουργώντας την ανάγκη άσκησης πολιτικών ειρήνευσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών…Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται με το αν και κατά πόσο η χώρα μας αξιοποιεί δημιουργικά την πλεονεκτική της θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ως παράγοντας ισχύος και με ποιον τρόπο θα διατηρήσει την ειρηνική γειτνίαση μεταξύ άλλων και με έναν κακό εξ Ανατολών γείτονα που συνεχίζει να προκαλεί» τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.   Το πρόγραμμα ομιλιών, προβολών και διαλέξεων υπό την αιγίδα του δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) της οποίας η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καγιαμπίνη είναι και υπεύθυνη του ΛΕΠ, επιμελήθηκε στο σύνολό του ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.   Το πρόγραμμα:   Δευτέρα 9 Ιανουαρίου: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πολιτικός – συγγραφέας.  «Το νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η λύση του τουρκικού προβλήματος σήμ

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μέσω του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) επιμένει στις πρωτοβουλίες επιμόρφωσης και ενημέρωσης των ενεργών πολιτών. Ο νέος κύκλος ομιλιών, προβολών και διαλέξεων στο πλαίσιο του ΛΕΠ ενός θεσμού 20ετούς παρουσίας επικεντρώνεται στη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο και τον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι ομιλητές θα αναλύσουν τις προοπτικές τις δυνατότητες της χώρας και το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

«Η επιλογή μας για τις διαλέξεις του Λαϊκού πανεπιστημίου δεν βασίζεται στην επικαιρότητα, όπως εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Η Ελλάδα ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ των γειτονικών της χωρών. Η θετική συμβολή της χώρας, είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο ποτέ άλλοτε, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σκληρή πραγματικότητα για την Ευρώπη, δημιουργώντας την ανάγκη άσκησης πολιτικών ειρήνευσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών…Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται με το αν και κατά πόσο η χώρα μας αξιοποιεί δημιουργικά την πλεονεκτική της θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ως παράγοντας ισχύος και με ποιον τρόπο θα διατηρήσει την ειρηνική γειτνίαση μεταξύ άλλων και με έναν κακό εξ Ανατολών γείτονα που συνεχίζει να προκαλεί» τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Το πρόγραμμα ομιλιών, προβολών και διαλέξεων υπό την αιγίδα του δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) της οποίας η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καγιαμπίνη είναι και υπεύθυνη του ΛΕΠ, επιμελήθηκε στο σύνολό του ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

Το πρόγραμμα:

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πολιτικός – συγγραφέας.

«Το νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η λύση του τουρκικού προβλήματος σήμερα – Η ανθρωπιστική Ευρώπη»

 

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου: Ευτυχία Φράγκου

Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι μη χαμένες πατρίδες»

 

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου: Δημήτρης Σταματόπουλος, καθηγητής τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Μετασχηματισμοί της Μεγάλης Ιδέας και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (19ος-20ος αιώνας)»

 

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου: Σάββας Καλεντερίδης, γεωστρατηγικός αναλυτής, εκδότης. Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος ε.α., επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής στα Institute for National and International Security (INIS) και Strategy International. «Η Γεωπολιτική στον άξονα Θράκη–Αιγαίο–Κύπρος»

 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου: Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – πολιτικός αναλυτής. Κώστας Χατζηαντωνίου, συγγραφέας

«Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα»..

 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου: Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

 

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου: Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., τομεάρχης διαπεριφερειακών συνεργασιών και πρώην πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας. «Γεωπολιτικές δυναμικές στο Σύμπλοκο της Μεσογείου: Ελλάδα και Κύπρος»

 

Τετάρτη 1 Μαρτίου: Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας ‘Ο μαύρος καβαλάρης’»

 

Δευτέρα 6 Μαρτίου: Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας Κυπριακού Κοινοβουλίου, πρόεδρος Επιτροπής Φακέλου για την Κύπρο. Ηλίας Λεοντάρης, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. «Είναι η ώρα για ένα νέο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο;»

 

Δευτέρα 13 Μαρτίου: Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. «Ποντιακός Ελληνισμός 1909 -1923»

 

Info:

Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων)

Ώρα έναρξης για τις διαλέξεις και τις προβολές: 18.00

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό