Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής | Ομάδες Παραγωγών | του Μπατζαρακίδη Ιωάννη

δημοσιεύτηκεFebruary 6, 2023
από xper
Καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής | Ομάδες Παραγωγών του Μπατζαρακίδη Ιωάννη
000223
Μπατζαρακίδης Ιωάννης

Γράφει ο Μπατζαρακίδης Ιωάννης*

 

 

Η καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία συναντώνται στο σύνολο των καθετοποιημένων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Αυτά έχουν να κάνουν με την μείωση του κόστους των εμπορικών συναλλαγών, τον συγχρονισμό της ζήτησης και της αγοράς με την παραγωγική αλυσίδα, τη μείωση του ρίσκου και την στρατηγική ανεξαρτησία της επιχείρησης.

τΣτη γεωργία και στην κτηνοτροφία, η καθετοποίηση της παραγωγής παρουσιάζει το κερδοφόρο πρόσωπο της και τα πλεονεκτήματα της, μέσω ενεργειών όπως η σποροπαραγωγή, η ίδρυση μονάδων ξήρανσης και επεξεργασίας δημητριακών, η ίδρυση μεταποιητικών και τυποποιητικών μονάδων και τέλος η ίδρυση αγροκτηνοτροφικών συνεταιρισμών εμπορικού χαρακτήρα.

Η ελληνική αγροτική πραγματικότητα της επιδότησης και των δυσλειτουργιών δεν είναι σε καμιά περίπτωση αρκετά ώριμη, ώστε να υιοθετήσει στο σύνολο της ένα μοντέρνο και καινοτομικό μοντέλο όπως η καθετοποιημένη παραγωγή.

τ

Παρόλο το ρίσκο, ο Έλληνας παραγωγός οφείλει να έρθει σε επαφή με τέτοιες εναλλακτικές μορφές διαχείρισης της εκμετάλλευσης του, αφενός για να εξασφαλίσει την ποιότητα των πρώτων υλών, αφετέρου για να έχει άμεση επαφή με τον τελικό αποδέκτη του παραγόμενου προϊόντος.

Ο ελληνικός αγροτικός τομέας είναι μεγάλος σε σημασία αλλά εύθραυστος και με μια περιορισμένη διείσδυση στις διεθνείς αγορές καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ποικίλους κινδύνους και προκλήσεις αλλά και με ευκαιρίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι:

*Το μικρό μέγεθος και ο πολυ-τεμαχισμός της εκμετάλλευσης,

*η αποεπένδυση και η έλλειψη βασικών γνώσεων/δεξιοτήτων των απασχολουμένων.

*η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή και η συνεχής αύξηση του κόστους των εισροών.

*Το υψηλό κόστος της ενέργειας.

*Η έλλειψη νεοεισερχομένων γεωργών.

ξΈνα βασικό εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν λίγες οργανώσεις παραγωγών γενικότερα, και ιδιαίτερα για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τον τομέα αμπελο-οινικών προϊόντων, τον τομέα του ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, καθώς και τον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, στους 4 τομείς στους οποίους υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, παρατηρείται σημαντικά χαμηλός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών.

Η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν και να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων.

Η πολιτεία και το ΥΠΑΑΤ επιβάλλεται να προχωρήσει συγκροτημένα, με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα την οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ταμείο ανάκαμψης και τα ατομικά-συλλογικά αναπτυξιακά προγράμματα αποτελούν κατεύθυνση για την επόμενη μέρα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερο πρασίνισμα καθώς τηρεί φιλοπεριβαλλοντικούς κανόνες.

Η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων χωρών στην παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων, υστερεί όμως στην οργάνωση, εκσυγχρονισμό και υποστήριξη των παραγωγικών σχημάτων.

δ*Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Χαλκηδόνος, ασχολείται με αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις και είναι μέλλος ομάδας παραγωγών.

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Β΄ θεσσαλονίκης

μπα

Ο Γιάννης Μπατζαρακίδης γεννήθηκε το 1988 και κατάγεται από το Μικρό Μοναστήρι του Δήμου Χαλκηδόνος.

Είναι Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη με Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τίτλο: Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής με ειδίκευση στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα.

Ασχολείται με αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις και είναι μέλος ομάδας παραγωγών.

Στο παρελθόν διετέλεσε Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Χαλκηδόνας, Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Β Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον είναι Αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης και νέας γενιάς στον Δήμο Χαλκηδόνος.

Ετικέτες

αγροτικός τομέας γεωργία κτηνοτροφία ΠΑΣΟΚ Μπατζαρακίδης Ιωάννης Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Χαλκηδόνος Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Β΄ θεσσαλονίκης

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.