Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
[ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] |  μία έκθεση για τα σώματα του αρχαιολογικού μουσείου θεσσαλονίκης

[ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] | μία έκθεση για τα σώματα του αρχαιολογικού μουσείου θεσσαλονίκης

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης ΗΜΕΡΟΜΗΝIA: 01 Ιουν 2023 ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:00 ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
από xper
δημοσιεύτηκε1 June, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Μπορεί μια επιστημονική δημοσίευση να εμπνεύσει ένα φωτογραφικό project;

Πεδίο πειραματισμού αποτέλεσε ο τετράτομος κατάλογος δημοσίευσης των γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

[ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] |  μία έκθεση για τα σώματα του αρχαιολογικού μουσείου θεσσαλονίκης

Ο Φώτης Υφαντίδης επαναδιαπραγματεύεται ψηφιακά ένα έντυπο υλικό και μάς αποκαλύπτει πώς ένα αρχαιολογικό εργαλείο για τη μελέτη της γλυπτικής μπορεί να αποκτήσει εικαστική οντότητα και νέα υλικότητα. Μια προσέγγιση γεμάτη εκπλήξεις, που με ένταση και ευαισθησία μεταλλάσσει αποσπάσματα αρχαιολογικού κειμένου και εικόνες γλυπτών σε έναν νέο κόσμο λίθινων σωμάτων με αναπάντεχη δυναμική.

Μέσα σε 23 χρόνια 1.203 αρχαιολογικά σώματα ταξινομήθηκαν στις 2.534 σελίδες μίας τετράτομης επιστημονικής δημοσίευσης.

100 από αυτά τα φωτογραφημένα λίθινα σώματα των τεσσάρων Καταλόγων Γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΚΓΑΜΘ) επαναφωτογραφήθηκαν την περίοδο 2021−2022 στοιχειοθετώντας ένα νέο corpus, ένα νέο σώμα, με τίτλο [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙ−ΧΧΙΙ] από τον Φώτη Υφαντίδη, το οποίο εκδόθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας −Museolab− του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σε αυτή τη φωτογραφική διαδικασία τόσο η έντυπη και η ψηφιακή μορφή των ακαδημαϊκών καταλόγων όσο και οι ίδιες οι εικονοποιήσεις των γλυπτών −αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ακαδημαϊκού φωτογραφικού βλέμματος− νοούνται ως παράλληλα αρχαιολογικά αντικείμενα.

Η φωτογραφική επαναδιαπραγμάτευσή τους σχολιάζει τα όρια της έντυπης και ψηφιακής υλικότητας, καθώς και την πρακτική της αρχαιολογικής συνάθροισης και ταξινόμησης, με στόχο τη δημιουργία νέων υφών που προκύπτουν από τα διδιάστατα, ψευδο−τριδιάστατα ή έντονα ψηφιακά αλλοιωμένα επαναφωτογραφημένα σώματα.

Στην έκθεση [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] αυτά τα επαναφωτογραφημένα σώματα επιστρέφουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη μορφή μίας νέας υλικότητας.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Δημιουργικός Πυρήνας Έρευνας και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Τριδιάσταστης Πολυμεσικής Εκθεσιακής Αφήγησης του έργου Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό (e-Aegean CulTour)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’

Είσοδος ελεύθερη