Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ρ

Ηρωικές Προσωπικότητες του 1922 | ηχητικό ντοκιμαντέρ | «Tokei Maru»

Σάββατο 07.10.2023 || 13:00 | Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store. Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/ Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece». Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird.
από xper
δημοσιεύτηκε6 October, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου  2023, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, Μαρία Καραγιαννάκη παρουσιάζει, στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών για τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πρώτο μέρος του αφιερώματος στις ηρωικές προσωπικότητες του 1922.

Οδηγός για το αφιέρωμα αυτό είναι το πολυβραβευμένο, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, animation film, «Tokei Maru», από το σκηνοθέτη και animateur, Ζάχο Σαμολαδά.

ρ

Η πολυετής έρευνα του, στα αρχεία ναυτιλιακών εταιρειών σε κομβικά λιμάνια της Ασίας και της Άπω Ανατολής, με συνεργάτες τόσο στην Ιαπωνία όσο και Έλληνες ομογενείς ερευνητές, απογόνους διασωθέντων προσφύγων στη Σμύρνη του 1922, αποκάλυψε, έναν αιώνα μετά, τη συγκλονιστική ιστορία του ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru» και του ηρωικού πλοιάρχου του, T. Norito, αποκαθιστώντας τα, στην ιστορική μνήμη.

θυ

Το βιβλίο «Tokei Maru» από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, αποτελεί μία συνάντηση της ιστορικής έρευνας με τη μυθοπλασία, καθώς 100 χρόνια αργότερα το όνομα του πλοιάρχου και η πορεία του πλοίου στη Μεσόγειο, βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

TRAILER BOOK 04.mpg from ZACHOS SAMOLADAS on Vimeo.

Η εκπομπή «Διηγήσεις» αφηγείται και ζωντανεύει ως ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ τη μνήμη του ηρωικού Ιάπωνα πλοιάρχου και του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «Tokei Maru», με το οποίο σώθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, Έλληνες και Αρμένιοι, στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922. 

«Ο Ιάπωνας πλοίαρχος T. Norito, στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922…».

«..όταν ο Ιάπων κυβερνήτης, συγκινηθείς εκ των αγρίων σφαγών και των εκκλήσεων των προσφύγων απέστειλεν όλας τας λέμβους του πλοίου όπως παραλαβή όσους ηδύνατο περισσότερους πρόσφυγας, αξιωματικοί του Κεμαλικού στρατού, περικυκλώσαντες τας λέμβους, ηπείλουν να τας καταβυθίσουν. Τότε ο Ιάπων πλοίαρχος, σπεύσας αυτοπροσώπως, εδήλωσεν εις τους Κεμαλικούς αξιωματικούς ότι εις περίπτωσιν καθ’ ήν έθιγον έστω και μία τρίχα προσφύγων, θα το εθεώρε ως προσβολήν της Ιαπωνικής σημαίας και θα απήτει παρά της Κυβερνήσεως την άμεσην ικανοποίησιν. Προ της απειλής ταύτης, οι Κεμαλικοί συνεννοηθέντες μετά του αρχηγού των, αναγκάσθησαν ν’ αφήσουν τους επί του Ιαπωνικού σκάφους, επιβιβασθέντες πρόσφυγες». Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», τίτλος, «Η γενναία στάσις των Ιαπώνων», άρθρο της 4ης Σεπτεμβρίου 1922, (ιουλιανό ημερολόγιο).

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη

Μετάδοση : 7 Οκτωβρίου   2023   ώρα  13.00-14.00

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store.
  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
  • Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece».
  • Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird.


Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ