Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ερτ3

6 Οκτωβρίου 1983 | Το νέο ξεκίνημα της ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα

από xper
δημοσιεύτηκε10 October, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η εκπομπή «H ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα» τον Οκτώβριο του 1983 παρουσίασε τον νέο κτιριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα. Η επάνδρωση των νέων εγκαταστάσεων του  Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και του Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης σηματοδοτούσαν ένα καινούριο ουσιαστικό ξεκίνημα.

ερτ

Η ταινία έγινε το 1983 με αφορμή τη δημιουργία του νέου σύγχρονου στούντιο τηλεόρασης της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνονταν πλέον οι τοπικές εκπομπές.

Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(video)

Ρεπορτάζ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα. Παρουσιάζονται τα νέα έργα αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τρεις νέοι πομποί FM θα εγκαθίσταντο στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Καστοριά. Στη Θεσσαλονίκη νέος πομπός θα αντικαθιστούσε τον παλιό και θα μετέδιδε το Πρώτο και Δεύτερο Πρόγραμμα. Πομποί των μεσαίων κυμάτων επρόκειτο να τοποθετηθούν στην Ορεστιάδα και στις Φέρες του νομού Έβρου. Η αναβάθμιση του πομπού της Κομοτηνής θα επιτύγχανε να ακούγεται ο Σταθμός σε όλη τη Θράκη, την Αν. Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο.

Προβάλλονται πλάνα από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα, τους σταθμούς, τους πομπούς και τους αναμεταδότες. Ο φακός της εκπομπής καταγράφει τις εγκαταστάσεις εκπομπής μεσαίων και βραχέων του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας στην Περαία, και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στον Άγιο Αθανάσιο λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη (τρεις πομποί ραδιοφώνου και έναν πομπό τηλεόρασης των 5kwatt). Στα πλάνα επίσης και οι αναρριχητές ιστών Λευτέρης Κοσμίδης, Δημήτρης Σπυριδάκος.

Η ΕΡΤ δημιούργησε το δικό της τηλεοπτικό κλιμάκιο στη Θεσσαλονίκη από το 1976. Η εκπομπή παρουσιάζει τα πρώτα σύγχρονα τηλεοπτικά στούντιο του ΕΙΡΤ, σε κτίριο κοντά στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα μεταδίδονταν πλέον τα προγράμματα της ΕΡΤ σε τοπικό και εθνικό δίκτυο.

Στο τελευταίο μέρος μεταδίδονται εικόνες από την αίθουσα σύνταξης, του εργαστηρίου τεχνικών συντήρησης και από το στούντιο της Ραδιοφωνίας που στεγαζόταν στο κτίριο της Πλατείας Ελευθερίας. Επίσης, πλάνα από το στούντιο μετάδοσης ειδήσεων και τον εκφωνητή δημοσιογράφο Νίκο Βολωνάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, γίνεται αναδρομή στο ξεκίνημα του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης στη χώρα από τη Θεσσαλονίκη. Γίνεται αναφορά στο Ράδιο Τσιγγιρίδη, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων που τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο της τρίτης Διεθνούς Έκθεσης και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης από το ΕΙΡ που εγκαινιάστηκε το 1947. Στη ΔΕΘ του 1960 λειτούργησε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα με μέριμνα της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης. Γίνεται επίσης αναφορά  στον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό “Κανάλι 3”.  Περιλαμβάνεται απόσπασμα από την εκπομπή «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα – Η ελληνική τηλεόραση αρχίζει», 1978.

Η ταινία έγινε από το κινηματογραφικό συνεργείο του κλιμακίου της ΕΡΤ Βόρειας Ελλάδας.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1983.

Σκηνοθεσία-επιμέλεια: Κ. Αυγέρης
Ρεπορτάζ και ευθύνη παραγωγής: Χρ. Χριστοδούλου-Κυριάκος Γεωργίου
Μοντάζ: Τάκης Χατζής
Φωτογραφία: Γ. Φράνσταλης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Πηγή:www.ertnews.gr