Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυριακή Μάλαμα:Οι «Ράδιο Αρβύλα» καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv

Κυριακή Μάλαμα:Οι «Ράδιο Αρβύλα» καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv

Την ενόχλησή του στη σάτυρα που έκαναν οι Ράδιο Αρβύλα για το ποίημα «Σκούπισμα» του Ρον Πάτζετ, το οποίο απήγγειλε, έδειξε ο ποιητής
από xper
δημοσιεύτηκε10 December, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Μέιλ-απάντηση μου στο κωμικό-σκωπτικό-σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στην χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους» γράφει ο εκδότης και ποιητής Γιώργος Ασλάνογλου.

«Καλημέρα, μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε -μεταξύ άλλων-, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια την λειτουργία της ποίησης.

Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ.

Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.

»Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους. Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”» απαντά ο Γιώργος Αλισάνογλου προσθέτοντας ότι «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας».

Το βίντεο των Αρβύλα που προκάλεσε

Οι «Ράδιο Αρβύλα» καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv, λέει η κ. Μάλαμα

Σε δήλωσή της η κ. Μάλαμα σημειώνει πως «η στοχοποίηση της ποίησης από τους “Ράδιο Αρβύλα” καλλιεργεί την ημιμάθεια και την ισοπέδωση του πολιτισμού» και κατηγορεί την εκπομπή ότι «παράγει “προϊόντα” κατηγορίας “trash tv”». Καλεί τους Ράδιο Αρβύλα να ζητήσουν συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, αλλά και το ΕΣΡ να καταδικάσει την εκπομπή.

«Το σατιρικό "υποτίθεται" βίντεο των "Ράδιο Αρβύλα" που στοχοποιεί τον ποιητή κι εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου και χλευάζει τον Ρόν Πάτζετ και την ποίηση συνολικότερα πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να απασχολήσει, σίγουρα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκπομπή παράγει "προϊόντα" κατηγορίας "trash tv", όμως αυτή τη φορά ο χονδροειδής "χαβαλές" θήγει τον πολιτισμό συνολικότερα.

Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εκπομπή να αναθεωρήσει άμεσα την οπτική της, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, από τους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από την ποίηση, από τους ανθρώπους του πολιτισμού κι από την κοινωνία συνολικότερα».  

Tην οργή του εξέφρασε δημόσια και ο Χρήστος Χωμενίδης αποκαλώντας τους Ράδιο Αρβύλα «άθλιους τύπους», σε μία ανάρτηση στο Facebook που έσπευσε να… διορθώσει λίγα λεπτά αργότερα, αντικαθιστώντας τη συγκεκριμένη φράση με τη λέξη «φουκαράδες»

ο συγγραφέας  Χρήστος Α. Χωμενίδης σχολιάζει...
Κάτι φουκαράδες λοιδώρησαν έναν ποιητή.
Έχει ξανασυμβεί.
Σε αθηναϊκή επιθεώρηση εμφάνιζαν επί σκηνής τους σουρρεαλιστές σαν ψώνια, τους αποκαλούσαν «Μπισμπιρίκο» και «Δισεγγονόπουλο».
Σε σήριαλ είχαν φτιάξει μιά καρικατούρα του Ελύτη.
Τον ποιητή Πουνέντε.
Δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος οργής.
«Στο βάθος το ζηλεύουνε αυτό που ρεζιλεύουνε…»