Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
26o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

26o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων 35 μεγάλες πρεμιέρες και «εισιτήριο» για τα Όσκαρ
από xper
δημοσιεύτηκε21 February, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Με μεγάλη χαρά, το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τις ταινίες που θα πάρουν μέρος στα τρία διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης: το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Newcomers και το >>Film Forward. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στα τρία τμήματα πραγματοποιούν την παγκόσμια, διεθνή ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ, ενώ η ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Τα 36 ντοκιμαντέρ των διαγωνιστικών τμημάτων –ανάμεσά τους και 9 ελληνικές παραγωγές– πραγματεύονται ζητήματα που απασχολούν όλους μας και αφηγούνται ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και ενηλικίωσης, καταγράφουν την αντίσταση σε κάθε είδος διακρίσεων και προκατάληψης, συνθέτουν συναρπαστικά πορτρέτα ξεχωριστών ανθρώπων και ιχνηλατούν τη σχέση μας με το περιβάλλον.

Συνολικά, 35 ταινίες που συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward κάνουν στο Φεστιβάλ την παγκόσμια, διεθνή ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους και διαγωνίζονται για τα επίσημα βραβεία και τα παράλληλα βραβεία της διοργάνωσης, τα περισσότερα από τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα. 

Τα διαγωνιστικά τμήματα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Διεθνές Διαγωνιστικό 

Οι δώδεκα ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, με χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τη Βάλερυ Κοντάκου, σκηνοθέτρια και παραγωγό, τη Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, σκηνοθέτρια και παραγωγό και τον Σουντίπ Σάρμα, προγραμματιστή φεστιβάλ. 

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό:

Newcomers

Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers δώδεκα πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο «Δημήτρης Εϊπίδης», με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, και τον Αργυρό Αλέξανδρο του Newcomers, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τη Μαρία Δρανδάκη, παραγωγό, την Αλίσα Κοβαλένκο, σκηνοθέτρια και τον Τζανλούκα Ματαρέζε, σκηνοθέτη.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Newcomers:

>>Film Forward

Στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που παρουσιάζει ταινίες που αμφισβητούν τις συμβάσεις και αρθρώνουν μια νέα και τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δώδεκα ταινίες. Τα βραβεία που απονέμονται είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, και ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τη Σίστερ Σιλβέστερ, visual artist, τον Μπο Γουάνγκ, σκηνοθέτη και τον Χριστόφορο Μαρίνο, επιμελητή. 

Οι ταινίες του τμήματος >>Film Forward: