Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
23 Φεβρουαρίου 1966

Ελληνική τηλεόραση | η αρχή

23 Φεβρουαρίου 1966
από xper
δημοσιεύτηκε3 March, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

   Συμπληρώνονται φέτος 58 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία άρχισε να εκπέμπει πρόγραμμα σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1966.

   Η έναρξη της τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) μετά από πολλές δυσκολίες και με ελάχιστα τεχνικά μέσα.

   Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Γιώργος Κάρτερ και διευθυντής ο Μιχάλης Γιαννακάκος. 

 Φ

   Στις 18:30 της 23ης Φεβρουαρίου 1966 η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε τους λιγοστούς τηλεθεατές ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της ημέρας.

   Το αρχικό πρόγραμμα είχε πολύ μικρή διάρκεια και περιλάμβανε τις εκπομπές “Διεθνή Επίκαιρα”, “Για σας κυρία μου”, το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ ”Αυστραλία”, ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για τον Άγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ.

 Φρέντυ Γερμανός

   Το πρώτο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης ήταν εγκατεστημένο στον 5ο όροφο του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών (ΝΥΜΑ) του ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

   Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δουλειά των πρώτων τεχνικών της τηλεόρασης οι οποίοι συνέβαλαν στη λειτουργία της τηλεόρασης με ελάχιστα μέσα και περισσή αυταπάρνηση.

   Μερικές ημέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, εξέπεμψε και το δεύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης· η Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) (κανάλι 10).

τεδ

   Η ΤΕΔ είχε το δικό της στούντιο στο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως. Για αρκετούς μήνες η τηλεόραση εξέπεμπε μονάχα για 2-3 ώρες ημερησίως.

   Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή ”Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια” η οποία είναι αφιερωμένη στην έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης.

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ

Η εκπομπή ”Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια” είναι ένα αυτοτελές ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους ανθρώπους που ξεκίνησαν την ελληνική τηλεόραση με αφορμή την συμπλήρωση δεκατεσσάρων ετών από την έναρξη εκπομπών του κρατικού καναλιού.

λ

Αρχικά, η πρώτη παρουσιάστρια στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης Ελένη Κυπραίου εκφωνεί το ίδιο πρόγραμμα που παρουσίασε την στιγμή της έναρξης του κρατικού καναλιού το 1966. Έπειτα, ο Μιχάλης Γιαννακάκος, από τους πρωτεργάτες της κρατικής τηλεόρασης, περιγράφει την άκρα μυστικότητα κάτω από την οποία εργάστηκαν αυτός και η ομάδα του για να λειτουργήσει κρατική τηλεόραση μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και όχι ως ιδιωτικός σταθμός.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κάρτερ, η Ελένη Κυπραίου και ο Γιώργος Δάμπασης επιχειρούν μια αναδρομή στην έναρξη του ΕΙΡΤ. 

ειρτ

   Ακόμη, παρεμβάλλεται συνέντευξη της ερμηνεύτριας Γιοβάννας η οποία συμμετείχε στο πρώτο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης και ερμηνεύει ξανά ένα από τα τραγούδια που είπε στα πλαίσια εκείνης της εκπομπής. Έπειτα, οι τεχνικοί Μικές Ψαλίδας και Άρης Στασινόπουλος αναφέρονται στην κατασκευή του πρώτου πομπού αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος για τις ανάγκες του καναλιού της ΔΕΗ αρχικά και του ΕΙΡΤ στην συνέχεια. Η σκηνογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου και ο παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών Γιάννης Διακογιάννης καταθέτουν τις δικές τους μνήμες από την περίοδο γένεσης της τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος αναφέρεται στην πρώτη τηλεοπτική θεατρική παράσταση που πρωταγωνίστησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ΕΙΡΤ. 

   Τέλος, ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός μιλά για το πώς ξεκίνησε την τηλεοπτική του πορεία.

    Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τα δύο πρώτα «ξένα» σήριαλ που παίχτηκαν στην ελληνική τηλεόραση καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό.

Έτος παραγωγής: 1980
Πρώτη προβολή εκπομπής: 23/2/1980
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μίχος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Πηγή:www.ertnews.gr