Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Α. Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Α. Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum

«Οι Περιφέρειες μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες – Η νέα Ευρώπη των τριών διαστάσεων»
από xper
δημοσιεύτηκε21 September, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα: «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη»

 

φορουμ

«Μεγάλη εθνική νίκη, αλλά και πρόκληση» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, το τελικό ποσό που διασφάλισε η Ελλάδα, ύψους 71 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο Ιούλιο για τα επόμενα χρόνια.

Α. Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Όσο σημαντική κι αν είναι αυτή η επιτυχία, ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόκληση που ξεδιπλώνεται μπροστά μας από εδώ και στο εξής. Τα 71 δισ. ευρώ τα οποία θα μπουν συνολικά στα ελληνικά ταμεία την επόμενη επταετία, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας. Μία ευκαιρία που αν την διαχειριστούμε σωστά σε όλα τα επίπεδα, τότε μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτή την προσπάθεια οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει στην πράξη πως μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή. Αποδείξαμε σε δύο διαδοχικές κρίσεις, στη δεκαετή οικονομική κρίση και τώρα στην παγκόσμια υγειονομική κρίση, ότι είμαστε φορείς αποτελεσματικότητας. Αλλά και ότι οι Περιφέρειες, δεν είναι μόνο το ανάχωμα που προστατεύει την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, αλλά ότι είναι οι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα και για την Ευρώπη».

..

Επισήμανε μάλιστα ότι οι πόροι της κοινωνικής συνοχής είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι Περιφέρειες και οι Δήμοι για την αντιμετώπιση, σε πρώτη φάση, των επιπτώσεων της πανδημίας και στη συνέχεια για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη, να επαναπρογραμματιστούν τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. «Οι άμεσες ενέργειες και οι προτάσεις της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή των κανονισμών για τα κονδύλια 2021 - 2027, αποτέλεσαν την πιο άμεση ανταπόκριση στις θέσεις που διατυπώσαμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και οι νέοι κανόνες είναι αυτοί που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία για να βοηθήσουμε άμεσα τους συμπολίτες μας, για ενισχύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, για να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και το σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Α. Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα καλής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 150 εκ. ευρώ, για την ενίσχυση με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την αξιοποίηση 80 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, για τη στήριξη του συστήματος υγείας με επικουρικό προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

..

«Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι πραγματικά ζωτικά για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, όσο όμως και το γεγονός ότι ο ρόλος των Περιφερειών είναι κομβικός, καθώς οι Περιφέρειες της Ευρώπης είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, έχει αγωνιστεί σκληρά για να υπερασπιστεί την πολιτική συνοχής. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω του Cohesion Alliance, της Συμμαχίας Συνοχής, αναδεικνύοντας τη σημασία αυτής της πολιτικής για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας:

-Την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

-Την κοινωνική ένταξη και δικαιοσύνη.

-Την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα των τοπικών μας κοινωνιών.

Και είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι η Πολιτική Συνοχής θα διατηρήσει το οικονομικό της βάρος την επόμενη δεκαετία», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Α. Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Ο κ. Τζιτζικώστας στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη «νέα Ευρώπη» των τριών πια κι όχι δύο διαστάσεων, όπως είναι δομημένη σήμερα.

«Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να κοιτάξει με σιγουριά και ασφάλεια το μέλλον, αν τα εθνικά κράτη αναδιπλωθούν πίσω από τα σύνορά τους. Η επανεκκίνηση για μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη της αυτοπεποίθησης, της εξωστρέφειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια, το άθροισμα όλων των δυνάμεων. Η Ευρώπη των δύο διαστάσεων, που είναι επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες και τις Εθνικές Πρωτεύουσες έδειξε τα όρια της. Είναι ένα μοντέλο που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε έναν κόσμο νέων προκλήσεων. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο και αυτός ο ουσιαστικός τρόπος είναι η νέα Ευρώπη των Τριών Διαστάσεων, όπου οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, μαζί με τα Κράτη – Μέλη και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δουλεύουν όλοι μαζί για να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Είναι αυτό που έχω πει πολλές φορές και για τη χώρα μας, ότι τώρα είναι η ώρα της Μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αλλά και το κάθε Κράτος – Μέλος ξεχωριστά, θα καταφέρουν να ανακάμψουν, όταν ανακάμψουν οι τοπικές κοινωνίες. Οι Περιφέρειες, μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας για την Ελλάδα, για τα Κράτη – Μέλη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να είναι το σημείο επανεκκίνησης για μια νέα Ευρώπη, που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Α. Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Armin Laschet, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου Younous Omarjee, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Γαλλίας και Περιφερειάρχης της Provence-Alpes Côte d΄ Azur, Renaud Muselier, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης οι Περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Βαρβιτσιώτη.

..