Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Φωνή της Καρδιάς Finos Films

Σαν σήμερα η πρώτη ταινία της Finos Films.

«Η Φωνή της Καρδιάς», έκανε την πρεμιέρα της 29 Μαρτίου 1943
από xper
δημοσιεύτηκε29 March, 2018
ΧΩΡΙΣσχόλια

Καταμεσής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρώτες ημέρες της άνοιξης του 1943, γεννήθηκε ένας μύθος. Μια ημέρα σαν κι αυτή πριν από 75 χρόνια, στις 29 Μαρτίου 1943, έκανε την πρεμιέρα της η πρώτη ταινία της Finos Film – η πρώτη ταινία που γυριζόταν στην Ελλάδα στα χρόνια της Κατοχής. Το φιλμ λεγόταν «Η Φωνή Της Καρδιάς».

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωννόπουλου, με πρωταγωνιστές τον θρυλικό Αιμίλιο Βεάκης και τους νεαρούς τότε Δημήτρη Χόρν, Λάμπρο Κωνσταντάρας και Καίτη Πάνου, το κοινωνικό αυτό δράμα έκοψε πάνω 102.000 εισιτήρια, αριθμός εντυπωσιακός με δεδομένη τη ζοφερή κατάσταση που βίωναν οι Αθηναίοι εκείνη την εποχή· αν και μόνο η παραγωγή και προβολή του φιλμ μαρτυρούσε ότι στην κατοχική πρωτεύουσα –και για κάποιους έστω– είχε «αποκατασταθεί» μια κάποια κανονικότητα.

photo8
Δημήτρης Χορν και Καίτη Πάνου (Finos Film)

Η ταινία προβαλλόταν με μεγάλη επιτυχία επί τρεις συνεχείς εβδομάδες σε τρεις κινηματογράφους του κέντρου των Αθηνών.

Μάλιστα, η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους «Ρεξ» και «Εσπερος», ενόχλησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς, τουλάχιστον όπως αναφέρουν από τη Finos Films.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Φωνή της Καρδιάς» προβαλλόταν στο «Ρεξ» από τις 10 το πρωί!

photo9

Η ταινία ακολουθούσε περισσότερο την τεχνική του φιλμαρισμένου θεάτρου.

Και το σενάριο ήταν ένα από τα αφελή δράματα της εποχής: ένας ηλικιωμένος συνδέεται με την άγνωστη κόρη του και τη βοηθά να παντρευτεί τον νέο που αγαπά αλλά δεν τον θέλει η μητέρα της.

Παρ’ ολ’ αυτά η εισπρακτική επιτυχία της σηματοδοτεί τη γέννηση  της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας, καθώς απέδειξε ότι η επένδυση σε ταινίες μπορεί να είναι μια καλή επιχειρηματική κίνηση.

Ηταν αυτή που έπεισε τον Φίνο ότι το σινεμά έχει λεφτά και έτσι γεννήθηκε μια ελληνική κινηματογραφική αυτοκρατορία.

.

 

.

 

Η ταινία είχε απ’ όλα: ίντριγκα, μουσική, κόντρες

Σύμφωνα με τη Finos Film η οποία τίμησε την επέτειο με ένα βίντεο, ο πρωτοεμφανιζόμενος ποιητής, χρονογράφος και συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού, Χρήστος Χαιρόπουλος, απείλησε να αποχωρήσει από την ταινία όταν έμαθε πως στο φιλμ θα ακουγόταν και ένα ρεμπέτικο τραγούδι.

Πρόβλημα προέκυψε σε μια ερωτική σκηνή της ταινίας, καθώς ο σκηνοθέτης, ερωτευμένος με την πρωταγωνίστρια Καίτη Πάνου, δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Χορν να την φιλήσει στο στόμα όπως απαιτούσε το σενάριο.

πηγη:http://www.protagon.gr