Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάλαντα του Πόντου | Διαδικτυακά από την δεκάχρονη Αναστασία Βαλαβανίδου

Κάλαντα του Πόντου | Διαδικτυακά από την δεκάχρονη Αναστασία Βαλαβανίδου

Οι ημέρες των Χριστουγέννων φέτος είναι πολύ διαφορετικές, από όλες που ξέραμε και ζήσαμε ως τα τώρα
από xper
δημοσιεύτηκε26 December, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Μέσα σ’ ένα εορταστικό σκηνικό, η δεκάχρονη Αναστασία Βαλαβανίδου* από τη Θεσσαλονίκη στέλνει, με τη βοήθεια του διαδικτύου, τις δικές της χριστουγεννιάτικες ευχές στους απανταχού Έλληνες, ψέλνοντας τα κάλαντα στα ποντιακά.

Το διαδίκτυο, άλλωστε, είναι γι’ αυτήν πιστός σύντροφος σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας αφού αξιοποιώντας τις δυνατότητές του όχι μόνο στέλνει ευχές αλλά και παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς κατακτώντας διακρίσεις.

ω

 «Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού, τα παιδιά δεν μπορούν να περάσουν πόρτα πόρτα στα σπίτια των παππούδων και γειτόνων για τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κόρη μας σ’ αυτή τη δράση»,    λέει στο ΑΠΕ

σ

η μητέρα της 10χρονης από τη Θεσσαλονίκη, Μιλένα Γιαννακίδου.

α

Η Αναστασία, εν μέσω της καραντίνας, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο διαδίκτυο, και αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γνώση αυτή για να στείλει το δικό της μήνυμα προς τους Έλληνες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. «Αρχικά», εξηγεί η ίδια η δεκάχρονη, «ήθελα να κάνουμε ένα μικρό βίντεο με τη μαμά και τον μπαμπά στο τηλέφωνο, αλλά τελικά κάναμε αυτό το γύρισμα με την κάμερα, που ανέβηκε στο διαδίκτυο». Μπορεί, μάλιστα, να μην γνωρίζει καλά την ποντιακή διάλεκτο αλλά γνωρίζει αρκετά πράγματα, αφού τη μιλούσε ο παππούς της, Γεώργιος Γιαννακίδης, μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

π

Στίχοι:

 Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον χα, καλή ώρα, καλή σ' ημέρα

Χα, καλόν παιδίν οψέ γεννέθεν

 οψέ γεννέθεν, ουρανοστάθεν. Το εγέννεσεν η Παναΐα

Το ενέστεσεν αϊ-Παρθένος.

 Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάρι

 και εκατήβεν σο σταυροδρόμι Σταυρουδρόμιν και μυροδρομι

Έρπαξαν άτόν οι χιλ' Εβραίοι

χίλ' Εβραίοι και μίρ' Εβραίοι

χιλ' Εβραίοι και μιρ' Εβραίοι.

Ασ' ακρέντικα κι άσ' σην καρδίαν

αίμαν έσταξεν, χολήν κι εφάνθεν.

ούμπαν έσταξεν και μύρος έτον μύρος έτον και μυρωδία.

Εμυρίστεν ατ' ο κόσμον όλεν

για μυρίστ' άτό και σύ αφέντα. Σύ αφέντα, καλέ μ' αφέντα

Έρθαν τη Χριστού τα παλικάρια

και θυμίζνε το νοικοκύρην

νοικοκύρη μ και βασιλέα.

 Δέβα σο ταρέζ και ελα σην πόρτας

δως μας ούβας και λεφτοκάρια

κι αν ανοι'εις μας χαραν σην πόρτα 'σ.

 (Καλα Χριστούγεννα και εις έτη πολλά)

π

Καλλιτεχνική υποστήριξη: Τάκης Βαμβακίδης

Ποντιακή λύρα - Ενορχήστρωση: Αβραάμ Γκόσιος

Διδασκαλία των Καλάντων των Χριστουγέννων του Πόντου: Γιάννης Γκόσιος (Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος»)

Ηχογράφηση - μίξη ορχήστρας: Nota Studio

Ηχογράφηση επεξεργασία: Train Studio Παναγιώτης Δόβας

Παραδοσιακές στολές Ζερζελίδης

Vera Wedding

Location: Studio damianos.pro

D.O.P Eduard Filmmaker

*Αναστασία Βαλαβανίδου

αναστασια

Μια δεκάχρονη με πολλά ταλέντα

Πριν από αρκετούς μήνες, στην πρώτη φάση της μεγάλης αυτής περιπέτειας με τον κορονοϊό, η μαθήτρια της τετάρτης τάξης του Δημοτικού τότε, είχε μάλιστα φέρει την πρωτιά στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στον online παγκόσμιο διαγωνισμό Τεχνών (Star Flowers the Best), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκορωσία.

Τον Μάιο του 2020, κατέκτησε την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό μουσικής (σε τραγούδι και συμπαρουσίαση) και διακρίθηκε αντίστοιχα και στη ζωγραφική.

Η Αναστασία «μάγεψε» το κοινό στον μαραθώνιο διαγωνισμό, που διήρκησε 11 ολόκληρες ώρες και την έφερε στο βάθρο της νίκης. Παράλληλα, μέσω διαδικτύου, διαφήμισε τις ομορφιές τις Ελλάδας και συγκεκριμένα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και έλαβε τον τίτλο της καλύτερης παρουσιάστριας της ηλικίας της!

Η ίδια παρουσίασε ζωντανά και το Gala των νικητών, ενώ επιπλέον βραβεύθηκε με το Grand Prix της ζωγραφικής καθώς το έργο της εντυπωσίασε τους κριτές.

Η τριπλή αυτή βράβευση και πρωτιά έφερε τη χώρα μας στην υψηλότερη θέση διεθνώς σε τέτοιου είδους διαγωνισμό.

Η Αναστασία ως πολυτάλαντο παιδί ασχολείται από πολύ μικρή, μεταξύ άλλων, με τη μουσική, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τη χιπ-χοπ κ.ά. Παίζει πιάνο, μαθαίνει ξένες γλώσσες και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς,

j

με πολλές κάθε φορά διακρίσεις (Γεωργία 2018, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Ουκρανία 2019, Λευκορωσία 2019, Ισραήλ 2019, Λευκορωσία 2020, Μάλτα 2020, ΗΠΑ 2020). Επιλέχθηκε επίσης μέσα σε 160 παιδιά από 15 χώρες ανά τον κόσμο να τραγουδήσει σε διαγωνισμό τραγουδιού στο Ισραήλ

και στέφθηκε ως η πρώτη Ελληνίδα στον διαγωνισμό «Crown of Mediterranean Sea» του 2019 και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων 1919-2019 |

β

Ντυμένη με παραδοσιακή ενδυμασία σε σύγχρονο στιλ, περπάτησε με χάρη και υπερηφάνεια κρατώντας στα χέρια της δύο κεριά στη μνήμη των γενοκτονημενων Πόντιων κερδίζοντας τις εντυπώσεις και αποσπώντας θετικά σχόλια.

Η Αναστασία αγαπάει με πάθος τη μουσική και το τραγούδι αλλά και τα ζώα και τα φυτά με τα οποία ασχολείται καθημερινά. Όνειρό της είναι να ταξιδέψει με την φωνή της όλο τον κόσμο.

μ

Σε κάθε της προσπάθεια έχει πολύτιμο συμπαραστάτη την οικογένειά της, με τη μητέρα της Μιλένα Γιαννακίδου να μην αποχωρεί από το πλευρό της ούτε στιγμή. «Είμαι περήφανη που η κόρη μου πραγματοποιεί τα όνειρα της», λέει η κ. Γιαννακίδου, η οποία έχει και η ίδια κλίση στις Τέχνες, αφού στα 20 της χρόνια είχε συμμετάσχει στην ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ως η «νύφη στο λιμάνι».

αγγ

 

π

Όσο για το ποια ευχή έκανε η ίδια η δεκάχρονη και τι ζήτησε από τον Άι Βασίλη; «Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Αλλά μάλλον τώρα δεν γίνεται, μόνο διαδικτυακά, αφού πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας! Ακόμα και ο Άγιος Βασίλης φέτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει όλες μας τις ευχές», λέει η μικρή Αναστασία, που ετοιμάζει αυτή την εποχή τα ρεπορτάζ που θα παρουσιάζονται δυο φορές το μήνα για το κανάλι του διαγωνισμού «Star Flowers» της Λευκορωσίας.

Μάλιστα, η ίδια έχει επιλεγεί να παρουσιάσει τον διαγωνισμό, τον Μάιο του 2021, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

,

 

Instagram: https://www.instagram.com/p/CHeyh-6Duza/?igshid=9edr5flvynfp

 

YouTube:  Anastasia Valavanidou  https://youtube.com/watch?v=HOWFTFu2Npc&feature=share

 

 

Εμείς ευχόμαστε στην Αναστασία να πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα

 

Πηγή:https://www.ert.gr  & ΑΠΕ-ΜΠΕ