Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλή εβδομάδα από Θεσσαλονίκη με Μαλεβιζιώτη

Καλή εβδομάδα από Θεσσαλονίκη με Μαλεβιζιώτη

Αισιοδοξία με χορό -από την πρωτευουσα της Μακεδονίας- σε παραδοσιακό κρητικό ρυθμό...από το μουσικό σχήμα Γαϊτάνι
από xper
δημοσιεύτηκε11 January, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Καλή εβδομάδα από Θεσσαλονίκη με Μαλεβιζιώτη | Αισιοδοξία με χορό και τραγούδι -από την πρωτευουσα της Μακεδονίας- σε παραδοσιακό κρητικό ρυθμό...από το μουσικό σχήμα Γαϊτάνι

Λύρα & τραγούδι - Ηλίας Ανδρεουλάκης

Λαγούτο - Μάριος Μπορμπουδάκης

Τσέλο - Κωστής Κυριτσάκης

Κρουστά - Στάθης Παρασκευόπουλος

Χορός - Νίκος Κατσιρντάκης, Αντρέας Δρίζης

Μίξη ήχου - Στέργιος Τράκας

Εικονοληψία & επεξεργασία - Θεόφιλος Δαδής, Λία Τερματζίδου

Στίχοι: Μαύρα θα βάλω στο κορμί να το ρασοφορέσω και θα γενώ καλόγερος, μη μπα να ξεμπερδέσω (μήπως και ξεμπερδέψω). (Ηλίας Ανδρεουλάκης)

ω
   Το γαϊτάνι είναι ένα μάλλινο, βαμβακερό ή μεταξωτό κορδόνι που έχει πλεχτεί περίτεχνα με τρεις είτε τέσσερις κλωστές, που στόλιζε συνήθως το κάτω μέρος των μανικιών ή τον ποδόγυρο.
   Το μουσικό σχήμα Γαϊτάνι δημιουργήθηκε από τους Ηλία Ανδρεουλάκη, Μάριο Μπορμπουδάκη και Κωστή Κυριτσάκη, τρεις φίλους με καταγωγή από την Κρήτη, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν και δραστηριοποιούνται μουσικά στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι να πειραματιστούν με νέους ήχους και νέες προσεγγίσεις πάνω στην παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη κρητική μουσική.
   Ο μουσικός πειραματισμός του σχήματος αφορά, αφενός, τον τρόπο ερμηνείας και εκτέλεσης των μελωδιών, που είναι άλλοτε έντονα παλαιικός και άλλοτε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, και αφετέρου την προσθήκη του βιολοντσέλου, του οποίου ο ήχος ταιριάζει ιδιαίτερα με το ύφος της κρητικής μουσικής.
   Κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες ένταξης τόσο του τσέλου όσο και άλλων κλασσικών οργάνων στο οργανολόγιο της κρητικής μουσικής, αλλά είναι η πρώτη φορά που το τσέλο αναλαμβάνει έντονα σολιστικό ρόλο και μοιράζεται ισάξια τις μουσικές φράσεις με τη λύρα και το λαγούτο.
   Με τον τρόπο αυτόν, αναδεικνύονται ταυτόχρονα τα τρία όργανα του σχήματος με απόλυτη ισορροπία, όπως και σε ένα άρτια πλεγμένο γαϊτάνι, έχοντας όμως πάντοτε ως στόχο να εξυπηρετήσουν και να αναδείξουν την ίδια την κρητική μουσική.
   Πολλές από τις εμφανίσεις του συγκροτήματος, συνοδεύει στα κρουστά με εξαιρετική αισθητική, αλλά και διακριτικότητα, ο Στάθης Παρασκευόπουλος.
Το Γαϊτάνι αποτελούν οι:
Ανδρεουλάκης Ηλίας-λύρα
Μπορμπουδάκης Μάριος-λαγούτο
Κυριτσάκης Κωστής-τσέλο, μαντολίνο
Παρασκευόπουλος Στάθης-κρουστά
Σκίτσο δια χειρός Γιάννη Παπαδόπουλου (Γιουβάν).μ

Πηγή:Gaitani Band

 
          https://www.facebook.com/gaitaniband/