Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Εις μνήμην Γιάννη Σειραδάκη»

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Εις μνήμην Γιάννη Σειραδάκη»

Eκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ | Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στις 9 μμ
από xper
δημοσιεύτηκε7 May, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 7 Μαΐου 2021, στις 9 μμ, θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννη Χιου Σειραδάκη, ο οποίος μας έφυγε πριν ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2020 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.


Ο Γιάννης Σειραδάκης αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, ο οποίος φτιάχτηκε από Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο -το 2ο αιώνα π.Χ.- και υπολόγιζε αστρονομικά φαινόμενα και ημερομηνίες τέλεσης των μεγάλων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.

εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ

Προσκεκλημένοι του Φυσικού και μέλους του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Σειραδάκη στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής Αστρονομίας του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσάς, ο Ομότιμος Καθηγητής Μηχανολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Ευσταθίου, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του ΠΑΜΑΚ Μάνος Ρουμελιώτης, η Αστροφυσικός του ΕΑΑ Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και ο Αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Αλέξανδρος Τούρτας". Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω βίντεο "η Δρ. Αρχαιοαστρονομίας Μαγδαληνή (Λίνα) Αναστασίου.

εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν διεξοδικά οι αστρονομικές και ημερολογιακές λειτουργίες, αλλά και τα μηχανολογικά στοιχεία του μηχανισμού, και επιπλέον θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του, καθώς και στον τόπο όπου ανευρέθηκε το ναυάγιο. Θα χρησιμοποιηθούν εικόνες, βίντεο, αξονικές τομογραφίες, τρισδιάστατες φωτογραφήσεις και ψηφιακές προσομοιώσεις.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά από τους παρακάτω συνδέσμους:
- YouTube: https://youtu.be/CbTv9gfETt0
- Facebook, σελίδα Spyros Kanouras https://www.facebook.com/spyros.kanouras/posts/10226275400497999
- Facebook, σελίδα Pantelis Savvidis https://www.facebook.com/pantelis.../posts/4238019286231150
- Ιστολόγιο ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ https://www.anixneuseis.gr/

Μετά την ολοκλήρωσή της θα παραμείνει ως βίντεο σ' όλες τις προαναφερθείσες διευθύνσεις.

 Εκ του πλησίον – Γιάννης Χιου Σειραδάκης
O Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Φυσικής μας ξεναγεί στο ιστορικό κτίριο του Αστεροσκοπείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και μας παρουσιάζει με εκλαϊκευμένο και συναρπαστικό τρόπο το κορυφαίο από τα διασωθέντα τεχνολογικό επίτευγμα τη αρχαίας Ελληνικής επιστήμης που είναι ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων.
Μας μιλάει για την παιδική του ηλικία, για τις σπουδές του, την πανεπιστημιακή ζωή στο ΑΠΘ , την προσφορά στο διεθνή επιστημονικό χώρο, και για θέματα όπως η ηλικία του Σύμπαντος, οι ‘’Μαύρες Τρύπες’’, η επιστημονική προσέγγιση για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, η ολική έκλειψη ηλίου κ.α

Παραγωγή:ERT3


Σκηνοθέτης: Γιάννης Σανιώτης
Επιμέλεια: Κώστας Δ. Μπλιάτκας
Μοντάζ: Γιάννης Σανιώτης
Διευθ. Φωτογραφίας: Παναγιώτης Φαϊτατζόγλου
Εικονοληψία | Ηχοληψία: Παναγιώτης Περπερίδης

Παρουσιαστής: Κώστας Μπλιάτκας