Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | STRONG ME

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | STRONG ME

Η Θεσσαλονίκη ένωσε όλη τη χώρα ενάντια στην έμφυλη βία
από xper
δημοσιεύτηκε14 March, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Στις 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το κίνημα Strong me κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης - υπό την αιγίδα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)- ένωσαν όλη τη χώρα ενάντια στην έμφυλη βία. 


Το κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας Strong me οργάνωσε μια διαδραστική καμπάνια κατά των γυναικοκτονιών, με στόχο τη νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης γίνεται ο συνδετικός κρίκος για όλη τη χώρα.

΄,


   Από τις εμβληματικές «Ομπρέλες» στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν να  δοθεί το σύνθημα, ώστε να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία σε 33 πόλεις όλης της χώρας στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν αλλά ο βροχερός καιρός άλλαξε τα σχέδια.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 18:30, η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

 

τ

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ ακολουθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Έλενα Κουντουρά

α

και Στέλιο Κυμπουρόπουλο αλλά και μηνύματα από εκπροσώπους των 33 δήμων από όλη τη χώρα που συμμετέχουν στην καμπάνια.

«Από τη Θεσσαλονίκη γινόμαστε ο συνδετικός κρίκος, για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην έμφυλη βία. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι γυναίκες που χάθηκαν δεν έχουν ξεχαστεί», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι «δυστυχώς το 2022, κι ενώ η ατζέντα μας θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική, βλέπουμε βία, κακοποίηση, διακρίσεις, βλέπουμε θάνατο».

θ

»Από την πόλη, από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, θέλω να θέσω το ζήτημα ότι είναι υποχρέωση όλων μας, με τον λόγο, με τη στάση μας, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει την αλληλεγγύη πράξη, καθώς λειτουργεί ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες, στον οποίο έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο 93 γυναίκες και 98 παιδιά.

Ο ίδιος, εξάλλου, σημείωσε ότι ειδικά αυτές τις μέρες η σκέψη όλων βρίσκεται στις γυναίκες από την Ουκρανία, που χάνουν τη ζωή, την πατρίδα τους, τα σπίτια, κάποιες ίσως και τα παιδιά τους, αλλά μάχονται.

α

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν 17 ζευγάρια παπούτσια, για να θυμίζουν τις ισάριθμες γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα το 2021.

σ

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης κι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη άφησαν από ένα ζευγάρι παπούτσια στη μνήμη των δύο γυναικών που δολοφονήθηκαν από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης άφησε συμβολικά μία κίτρινη και μία γαλάζια μπότα προς τιμήν των γυναικών από την Ουκρανία.

Εξάλλου, οι εμβληματικές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, στη νέα παραλία, φωτίστηκαν μωβ, για να εκπέμψουν το μήνυμα της ημέρας.

ε

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν διά ζώσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης

ε

και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και διαδικτυακά οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Έλενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων που συμμετείχαν στην καμπάνια.

π

Με ξεχωριστή συγκίνηση απευθύνθηκαν η ιδρύτρια του Strong me Ασπασία Θεοφίλου και η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Φολέγανδρο.


   Την αντίστροφη μέτρηση, για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία στους 33 δήμους, έκανε η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Φολέγανδρο. 

π


  

'

Την εκδήλωση,  συντονισαν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Καρυπίδου και Αναστασία Τελιανίδου, και πλαισιώθηκε από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια  του Strong me Ασπασία Θεοφίλου.
Οι δήμοι που συμμετέχουν στην καμπάνια είναι: 

 1. Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
 2. Δήμος Αγίας Βαρβάρας
 3. Δήμος Αγίου Δημητρίου
 4. Δήμος Αγίου Ευστρατίου
 5. Δήμος Αλεξανδρούπολης
 6. Δήμος Ανωγείων
 7. Δήμος Αργοστολίου
 8. Δήμος Ασπροπύργου
 9. Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης
 10. Δήμος Βύρωνα
 11. Δήμος Δράμας
 12. Δήμος Ελευσίνας
 13. Δήμος Ζωγράφου
 14. Δήμος Ηλιούπολης
 15. Δήμος Ηρακλείου Αττικής
 16. Δήμος Θεσσαλονίκης
 17. Δήμος Καλλιθέας
 18. Δήμος Κατερίνης
 19. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας
 20. Δήμος Κηφισιάς
 21. Δήμος Κοζάνης
 22. Δήμος Λευκάδας
 23. Δήμος Λήμνου
 24. Δήμος Μεταμόρφωσης
 25. Δήμος Παγγαίου
 26. Δήμος Παλαιού Φαλήρου
 27. Δήμος Πλατανιά
 28. Δήμος Πύργου
 29. Δήμος Σπετσών
 30. Δήμος Τρικκαίων
 31. Δήμος Φλώρινας
 32. Δήμος Ωραιοκάστρου
 33. Δήμος Ωρωπού