Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Μια εμπειρία μοναδική σχεδόν μυστικιστική, με το φως των κεριών, την ευωδία του θυμιάματος, την υμνολογία και τη βυζαντινή μουσική στις ιστορικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, να μυούν τους πιστούς στα Θεία Πάθη.
από xper
δημοσιεύτηκε23 April, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το Πάσχα στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους επιθυμούν να βιώσουν μια κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα.

Μια εμπειρία μοναδική σχεδόν μυστικιστική, με το φως των κεριών, την ευωδία του θυμιάματος, την υμνολογία και τη βυζαντινή μουσική στις ιστορικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, να μυούν τους πιστούς στα Θεία Πάθη.

Εκτός από την επίσκεψη στα κυριότερα αξιοθέατα, μουσεία και μνημεία της πόλης, η διαμονή σας στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να γνωρίσετε το Ορθόδοξο Πάσχα σε όλο του το μεγαλείο.

;

Το thessalonikitourism.gr σας δίνει μερικές συμβουλές για να μετατρέψετε τις διακοπές σας στο Πάσχα στη Θεσσαλονίκη σε μια σειρά από γλυκά συναισθήματα και πολύτιμες αναμνήσεις.

Οπωσδήποτε κάθε μέρα της Εβδομάδας του Πάθους, η επίσκεψη σας την υπέροχη εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφάνου, ενός από τους πιο πολύτιμους καλά κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης, είναι μια αλησμόνητη εμπειρία. Θαυμάστε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα τις υπέροχες τοιχογραφίες μιας περασμένης εποχής και μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον καταπράσινο κήπο της.

ν

Στο σύγχρονο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη γωνία των οδών Ίωνος Δραγούμη και Βασιλέως Ηρακλείου, βρίσκεται η παλιά μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μηνά.

μ

Είναι η εκκλησία της αγοράς και τιμάται ιδιαίτερα από τους εμπόρους, που έχουν και ως προστάτη της συντεχνίας τους  τον Άγιο Μηνά.  Η ιστορία της εκκλησίας είναι  ταυτισμένη με  τον εμπορικό κόσμο καθώς  είναι η μόνη ίσως περίπτωση που το ωράριο των θρησκευτικών τελετών της  προσαρμόζεται  στο ωράριο των καταστημάτων. Έτσι τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά  γίνεται νωρίς το απόγευμα  στο εμπορικό κέντρο της πόλης  με κατάνυξη και εντυπωσιακή συμμετοχή των πέριξ εμπόρων και Θεσσαλονικέων, σε αντίθεση με τους άλλους ναούς, στους οποίου η ακολουθία του Επιταφίου τελείται το βράδυ. Ο Επιτάφιος βγαίνει  με μεγάλη πομπή εκκλησιαστικών και στρατιωτικών τμημάτων, παρουσία των αρχών της πόλης. Στην περιφορά συμμετέχουν εθελοντικά διάφοροι σύλλογοι, σωματεία και φιλαρμονικές.

Οι Βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, Αγίας Σοφίας, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίας Αικατερίνης, Παναγίας Αχειροποιήτου, Αγίου Παντελεήμονος, Παναγίας Χαλκέων, Οσίου Δαυίδ και Αγίων Αποστόλων, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, θα σας δώσουν την ευκαιρία για μια κατανυκτική επιστροφή στις ένδοξες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

Αν επιθυμείτε να αισθανθείτε τη μοναστηριακή κατάνυξη τις άγιες μέρες, η Ιερά Μονή Βλατάδων στη γραφική γειτονιά της Άνω Πόλης σας περιμένει για να σας χαρίσει τη μεγαλοπρέπεια της αλλά και την υπέροχη θέα της πόλης.

Επίσης στην καρδιά της πόλης σας αξίζει να επισκεφτείτε το  μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας και στο χωριό Βασιλικά, όχι σε μεγάλη απόσταση από την πόλη, στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας που χρονολογείται από το 888, ο εορτασμός της  Ανάστασης του Χριστού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

Το Πάσχα στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκης εορτάζεται με αρχαιοπρέπεια, κατάνυξη και λαμπρότητα , την οποία σας προκαλούμε να ανακαλύψετε και να μοιραστείτε!

Οι φωτογραφίες της περιφοράς του επιταφίου, είναι από την ιστοσελίδα www.agiosminas.gr

Πηγή: https://www.thessalonikitourism.gr