Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποντιακή διατροφή | βιώσιμο διατροφικό πρότυπο

Ποντιακή διατροφή | βιώσιμο διατροφικό πρότυπο

Σε μια οικοτεχνία το ΡΑΓΙΑΝ τιμούν την ποντιακή παράδοση, παράγοντας ποντιακά προϊόντα, με τις αρχές, της κυκλικής οικονομίας.
από xper
δημοσιεύτηκε28 April, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ο ποντιακής καταγωγής, Θεόφιλος Γεωργιάδης, παρασκευάζει είκοσι χρόνια τώρα χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα της αλησμόνητης του πατρίδας.

Εργάζεται αθόρυβα στο τυροκομείο του μαζί με τη σύζυγό του, στο αγρόκτημά του στη Βάθη  του Κιλκίς.

Και επιμένει ποντιακά και παραδοσιακά, έχει επιλέξει όπως μας είπε να ζει ήρεμα, διπλά στη φύση κάνοντας αυτό που αγαπά, αναδεικνύοντας τον Πόντο.

Από το 1986 διατηρεί αυτόν τον χώρο και δεν θα τον άλλαξε, μας είπε, με τίποτα στον κόσμο.

Στο αγρόκτημα «Ραγιάν» υπάρχουν ζώα και πουλερικά –από άλογα και ελάφια μέχρι φασιανοί–, χώροι εκδηλώσεων με παραδοσιακά σκεύη και αντικείμενα που θα ταίριαζαν σε μουσείο, ένα εργαστήριο ζυμαρικών και διάφορων ζυμών, όπως κι ένα τυροκομείο, όπου παράγονται τα ξακουστά  γαλακτοκομικά προϊόντα του οπως γαΐς τυρί, πασκιτάν, θόγαλα, τσιοκαλίκ, τσιορτάνια, γιαούρτι και μεταξύ άλλων ένα απίθανο βούτυρο από ωριμασμένο γιαούρτι, όλα με τον δύσκολο τρόπο. Μια απίθανη παραγωγή, χειροποίητη και περιορισμένη για τους λίγους ρομαντικούς πελάτες του.

θεόφιλος

Έχει πολλά ζώα, τα άλογα του όμως είναι η αδυναμία του, τον ελευθερώνουν, τον ταξιδεύουν, καθώς τα ιππεύει…

π

Την ημέρα αυτή, ο κύριος Θεόφιλος έφτιαξε πίτα με περέκ, κάτι γρήγορο, που έφτιαχνε η μητέρα του στην καθημερινότητα, με όχι απλώς αγάπη αλλά λατρεία όπως είπε. Λατρεία για το ότι του θυμίζει τον τόπο του.

θ

 

ι

Μέλημά του να μην χαθεί η ιστορία του τόπου του, να μη χαθεί αυτός ο διατροφικός πλούτος που είναι μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Ο Αντώνης Μαυρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας φιλοξενήθηκε μέσω Skype στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3“.

υ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:        ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΟΥ

ΕΙΚΟΝΟΛΗΨΙΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ | PAPMEDIA

ΜΟΝΤΑΖ:            ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ

ΠΗΓΉ:    https://www.ertnews.gr