Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πλούσιο σε ποικιλία και ποιότητα το θερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Καλοκαίρι στο Μέγαρο

Πλούσιο σε ποικιλία και ποιότητα το θερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
από xper
δημοσιεύτηκε3 June, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ο αγαπημένος θεσμός «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» επιστρέφει δυναμικά, υποσχόμενος να προσφέρει στο κοινό καλλιτεχνικές συγκινήσεις μέσα από ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών υψηλού επιπέδου, οι οποίες παρουσιάζουν μουσικά είδη για πολλές και διαφορετικές προτιμήσεις.

o

Συνδυάζοντας την κλασική με την παραδοσιακή μουσική, ξυπνώντας μνήμες της Μικρασίας, τιμώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και γεμίζοντας την πλατεία του ΟΜΜΘ με τους ήχους της jazz, της μουσικής δωματίου και άλλους, το φετινό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» απευθύνεται σε όλους!

Το ετήσιο ραντεβού με την ποιότητα ξεκινά, φέρνοντας ανατροπές και υπερβάσεις οι οποίες δίνουν μια ξεχωριστή νότα στις καλοκαιρινές νύχτες, καθιστώντας τους εξωτερικούς χώρους του Οργανισμού ως σημείο συνάντησης όλων των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης.

Το πλήρες πρόγραμμα και πληροφορίες για κάθε παραγωγή ξεχωριστά μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2827

u

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Χρίστος Γαλιλαίας, επισημαίνει ότι το φετινό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» θα δημιουργήσει πλήθος ξεχωριστών μουσικών αναμνήσεων που συνδυάζονται αρμονικά με τον επιτυχημένο θεσμό «Σινεμά με θέα», που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά. «Έχοντας ως γνώμονα την παρουσίαση ενός άρτιου θερινού προγράμματος, οι παραγωγές που σας παρουσιάζουμε είναι μια κατάθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Συνθέτουμε όλα τα είδη της μουσικής, δίνοντας χώρο και χρόνο στην τέχνη να  εξερευνήσει συναισθήματα. Να εκφράσει αξίες και μέσα από μια γόνιμη διαδικασία αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας να “αγγίξει” το κοινό».

Περιγράφοντας το ύφος και το πνεύμα του καλλιτεχνικού προγράμματος, ο κ. Γαλιλαίας εξηγεί ότι όλες οι παραγωγές που έχουν επιλεγεί διακρίνονται για την ποιότητα τους. «Σας περιμένουμε όλες και όλους να παρακολουθήσετε τις παραγωγές που έχουμε ετοιμάσει διότι, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι υπόθεση όλης της πόλης και περιμένει όλους τους Θεσσαλονικείς να περάσουν τις πύλες του, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο πολιτισμός απευθύνεται σε όλους και αφορά όλους. Είναι η μεγάλη αξία της πατρίδας μας, η πυξίδα για το μέλλον. Διότι ο πολιτισμός ενώνει, ανοίγει δρόμους και διευρύνει ορίζοντες» σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού.

k

«Κι αυτό το καλοκαίρι, ο επιτυχημένος θεσμός “Καλοκαίρι στο Μέγαρο” επιστρέφει δυναμικά, δίνοντας για ακόμη μια χρονιά  απολαυστική νότα στις καλοκαιρινές νύχτες της πόλης μας, με συναυλίες που διακρίνονται για την ποικιλία και το περιεχόμενο τους, αλλά και με τη συνέχιση του θεσμού “Σινεμά με Θέα”, προϊόν συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι μας αφορά ως Οργανισμό, μετά από δυο δύσκολα χρόνια εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των αναγκαίων περιορισμών που τα συνόδευαν με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας -που όμως δεν μας εμπόδισαν στη δυναμική μας παρουσία- η προσέγγιση μας δεν αλλάζει. Ναι μεν επιστρέφουμε ελεύθερα στους χώρους του πολιτισμού, αλλά δεν λησμονούμε ότι η κανονικότητα δεν πρέπει να μας παρασύρει σε… υγειονομική υποτροπή. Ο πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ο Ο.Μ.Μ.Θ. ως φορέας έντονων συμβολισμών και αξιών οφείλει να αποτελεί πεδίο γόνιμου διαλόγου και αναπόσπαστο μέρος μιας αναπτυξιακής δυναμικής» σημειώνει από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος του Ο.Μ.Μ.Θ. κ. Βασίλης Γάκης.

Το πρόγραμμα

  • Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1)

Boston Philharmonic Youth Orchestra & Benjamin Zander

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, μια από τις επιδραστικότερες ορχήστρες νέων παγκοσμίως, με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και πολυσυζητημένο καλλιτεχνικό έργο, γιορτάζει δέκα χρόνια από την ίδρυση της ως τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Με αφορμή αυτή την επέτειο περιοδεύει στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα της τη Θεσσαλονίκη και το Μέγαρο Μουσικής. Υπό τον Καλλιτεχνικό τους Διευθυντή Benjamin Zander, μια θρυλική μορφή στη μουσική ζωή των ΗΠΑ, οι πιο υποσχόμενοι νέοι μουσικοί της Αμερικής, ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερα αγαπητά έργα των Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι και Μάλερ. Σολίστες ο βιολοντσελίστας - φαινόμενο Zlatomir Fung, που σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκυ στο τσέλο και η Sofia Fomina, μια από τις ταχύτατα ανερχόμενες σοπράνο της εποχής μας.

  • Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 21.00 (κήπος Μ1-είσοδος ελεύθερη)

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Party… στο Μέγαρο με την Big Band of Northern Greece & τους LIEBE

Η νεοσύστατη ορχήστρα Big Band of Northern Greece, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ενσωματώνει το "νέο αίμα" της τζαζ σκηνής της Βόρειας Ελλάδας και ένα pop αγαπημένο συγκρότημα, οι Liebe, ετοιμάζονται να ξεσηκώσουν το κοινό γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο.

  • Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 21.00 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Η. Purcell: «Dido and Aeneas in the 1940’ s Hollywood glamour»

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία  με το Καλοκαιρινό Μουσικό Πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ACT/ A Division of Anatolia College και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ “MOYSA” παρουσιάζουν τη διάσημη μπαρόκ όπερα του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας», σε μια σύγχρονη έκδοση-1940’s Hollywood glamour. Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ουMOYSA Summer School και φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο παγκόσμιας μουσικής συνάντησης νέων. Η όπερα «Διδώ και Αινείας», σε λιμπρέτο του Nahum Tate, είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου λυρικού ρεπερτορίου, βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου. Ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου.

Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, ενώ η σκηνοθεσία και ο συντονισμός φέρουν την υπογραφή του Kent Smith.

  • Τετάρτη 6 Ιουλίου, 13 Ιουλίου και 20 Ιουλίου, στις 21.30 (Αίθριο Μ. Σαλτιέλ)

Κύκλος Νέων Καλλιτεχνών

Για ακόμη μια χρονιά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δίνει βήμα σε αξιόλογους σπουδαστές μουσικών ιδρυμάτων της πόλης και νικητές μουσικών διαγωνισμών να αναδείξουν το ταλέντο τους, σε τρεις θεματικές βραδιές που προβάλλουν και στηρίζουν τους καλλιτέχνες του αύριο.

Την Τετάρτη 6 και 13 Ιουλίου, το Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών θα παρουσιάσει στο κοινό σπουδαστές ωδείων, ενώ την Τετάρτη 20 Ιουλίου τους νικητές των διαγωνισμών «Τάσος Παππάς» & «Orpheus Soloists». Φέτος ο θεσμός αναβαθμίζεται και οι συμμετοχές πραγματοποιήθηκαν βάσει ακροάσεων, κάτι το οποίο δίνει μια άλλη βαρύτητα δείχνοντας τα υψηλά στάνταρτς που θέτει το Μέγαρο Μουσικής.

  • Πέμπτη 7 Ιουλίου και Παρασκευή 8 Ιουλίου, στις 21.30 (Πλατεία Μεγάρου)

-World Music Festival

Στα λιμάνια της Μεσογείου: Fado-Rebetiko Project (Μασσαλία) & Κυριάκος Καλαϊτζίδης Τρίο & Σταύρος Παζαρέτζης (Θεσσαλονίκη)

-World Music Festival

Στα λιμάνια της Μεσογείου: Tarab Safar (Βηρυτός) & Sinafi Trio (Κωνσταντινούπολη)

Το διήμερο φεστιβάλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει εξέχοντες μουσικούς από τη Βηρυτό, την Κωνσταντινούπολη, τη Μασσαλία και τη Θεσσαλονίκη, σε δυο μοναδικές παραστάσεις οι οποίες υμνούν τα λιμάνια της Μεσογείου που αποτελούν εμβληματικά τοπόσημα της παγκόσμιας γεωγραφίας. Άλλωστε, σε αυτά γεννήθηκαν και άνθισαν αρχαίοι πολιτισμοί, τα τρία μεγάλα θρησκεύματα, τα ιδεώδη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και εκεί η μουσική βρήκε ιδεατές εστίες έμπνευσης και δράσης ιδιοφυών καλλιτεχνών με αποτέλεσμα τη φανέρωση νέων δρόμων μουσικής έκφρασης.

  • Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 21.30 (Πλατεία Μεγάρου)

Μουσική δωματίου στην Πλατεία: Ρομαντικοί αντικατοπτρισμοί με… χορευτική διάθεση

Γιάννης Γεωργιάδης, Διονύσης Ρούσσος, Νεφέλη Μούσουρα

Το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι που συνθέτει με αρμονικό τρόπο ρομαντικά και δεξιοτεχνικά έργα του ρεπερτορίου του, με κυρίαρχα όργανα το βιολί, το σαξόφωνο και το πιάνο. Οι καταξιωμένοι Γιάννης Γεωργιάδης, Διονύσης Ρούσσος και Νεφέλη Μούσουρα επιλέγουν και παρουσιάζουν στους θεατές έργα των Claude Debussy, Marc Eychenne, Isaac Albeniz, Fritz Kreisler, Astor Piazzolla, Aram Khachaturian, Pedro Iturralde, George Gershwin, Russell Peterson.

  • Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 21.30 (Πλατεία Μεγάρου)

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ: Ανατολής Ηχώ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ για να «ζωντανέψει» στην Πλατεία του Μεγάρου μνήμες, εικόνες, ήχους και μουσικές από την Μικρά Ασία. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή οι μουσικοί του Συνόλου Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα», που ιδρύθηκε το 2019 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώνουν τις φωνές τους με τον ήχο μουσικών οργάνων παραδοσιακής ή/και κλασικής ανατολικής μουσικής όπως κανονάκι, ούτι, λάφτα, πολίτικη λύρα, μπεντίρ, νέι, κ.ά. Υπεύθυνη του συνόλου είναι η Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Μαρία Αλεξάνδρου.

  • Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 21.30 (Πλατεία Μεγάρου)

Jazz στην Πλατεία: Χρίστος Παπαγεωργίου & Αναστάσιος Πάππας

Δύο ξεχωριστές πιανιστικές προσωπικότητες συναντιούνται με αφορμή την αγάπη τους για τη μουσική πολλών διαφορετικών στιλ, σε ένα crossover πρόγραμμα με έργα και διασκευές των Κηθ Τζάρρετ, Ρ.Ρ. Μπέννετ, Χ. Παπαγεωργίου, Κλωντ Μπολλίν και Α. Πάππα, που συνδυάζει το έντεχνο κλασικό ύφος με τον αυτοσχεδιασμό και με τα πλέον δημοφιλή μουσικά είδη όπως τζαζ, μιούζικαλ, ροκ, ποπ, και όχι μόνο.

Στο πρώτο μέρος ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αναστάσιος Πάππας ερμηνεύουν συνθέσεις για δύο πιάνα, αλλά και για σόλο πιάνο (Heartland και Προσευχή και Αυτοσχεδιασμός στο όνομα του Κ. J.), ενώ στο δεύτερο μέρος υποδέχονται έναν μπασίστα και έναν ντράμερ, για να ερμηνεύσουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη Δεύτερη σονάτα για δύο πιάνα σε κλασικό και τζαζ ύφος του περίφημου γάλλου συνθέτη Κλωντ Μπολλίν, καθώς και το γοητευτικό The man I love του Τζωρτζ Γκέρσουιν.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια για τις παραγωγές του ΟΜΜΘ στο φετινό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» θα βρείτε εδώ: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2827

,,

 

Οι τελετές έναρξης και λήξης του Odessa Classics: Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

  • Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) και Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 21.00 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)

Odessa Classics: Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού

Το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει δυο ξεχωριστές στιγμές για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 και την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, θα φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού «Odessa Classics». Πρόκειται για παραγωγή του Κρατικού Ωδείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Odessa Classics, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο της κλασικής μουσικής, φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 13 Ιουνίου 2022, με φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε για τη φετινή χρονιά αδύνατη την τέλεσή του στην Οδησσό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στη Θεσσαλονίκη.

 

«Σινεμά με Θέα» στο φετινό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο»

Στον επιτυχημένο θεσμό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» εντάσσεται και το αγαπημένο «Σινεμά με Θέα», μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά. Στην οροφή του κτηρίου Μ2, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο, το «Σινεμά με Θέα» περιλαμβάνει υπέροχες ταινίες, υποσχόμενο μαγικές καλοκαιρινές βραδιές και μοναδικές θερινές κινηματογραφικές αποδράσεις.

Το πρόγραμμα του φετινού «Σινεμά με Θέα»

 Ιούnιος 2022 (21:30)

27, 28, 29 Ιουνίου: Ένας θρίαμβος

4, 5, 6 Ιουλίου: Η μικρή μαμά

11, 12, 13 Ιουλίου: Ιστορίες της τύχης και της φαντασίας

18, 19, 20 Ιουλίου: To ξαδελφάκι μου

25, 26, 27 Ιουλίου: H πόλη και η πόλη

 

Αύγουστος 2022 (21:00)

22, 23, 24 Αυγούστου: Σελήνη, 66 ερωτήσεις

29, 30, 31 Αυγούστου: Οι έρωτες της Αναΐς

 

Σεπτέμβριος 2022 (21:00)

5, 6, 7 Σεπτεμβρίου: Σκηνές από έναν γάμο

12, 13, 14 Σεπτεμβρίου: Βαγόνι αριθμός 6

 

Το πρόγραμμα των προβολών του φετινού «Σινεμά με Θέα» μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2813