Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης:Γυναίκες που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης:Γυναίκες που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 15 Μαρτίου 18.30 - Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
από xper
δημοσιεύτηκε13 March, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Γυναίκες που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη (Μέρος Β’)
Βιργινία Ζάννα – Αγγελική Τσάκωνα – Μερόπη Τσιώμου


Τετάρτη 15 Μαρτίου 18.30 - Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζει το αφιέρωμα σε σημαντικές γυναίκες της Θεσσαλονίκης, με τη διοργάνωση της δεύτερης ημερίδας που προβάλλει εμβληματικές προσωπικότητες, που με το έργο και τη δράση τους σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) και αποτελεί ένα αφιέρωμα σε τρεις γυναίκες, που έδρασαν σε διαφορετικούς τομείς του δημόσιου βίου, τη Βιργινία Ζάννα, την Αγγελική Τσάκωνα και τη Μερόπη Τσιώμου.

Το σημαντικό τους έργο, την προσφορά τους στην πόλη αλλα και στοιχεία της προσωπικότητας τους θα παρουσιάσουν οι:
Αντώνης Οικονόμου: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
• Αναστασία Κιζιρίδου:Ιατρός Παθολογοανατόμος,
Πρόεδρος Συνδέσμου Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος
• Μαίη Βασιλικού: Εγγονή της Μερόπης Τσιώμου-Βασιλικού
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης


H Βιργινία Ζάννα (1897-1980), ήταν κόρη της Πηνελόπης Δέλτα, εγγονή το εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη, και σύζυγος του πρωτεργάτη του κινήματος της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη το 1916. Ως εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Ελληνο-Αλβανικό Πόλεμο, και υπεύθυνη του Τμήματος Αδελφών Θεσσαλονίκης, παρακολουθούσε τις νοσοκόμες που εργαζόταν στα 34 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η Αγγελική Τσάκωνα (1903-1992), ήταν η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη. Ανεξάρτητη υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 1953. Υπήρξε δωρήτρια προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς με δικά της έξοδα δημιουργήθηκε παιδική χαρά στην παραλία (Δημαρχιακή θητεία Αθ. Γιαννούση) και δωρήτρια νηπιαγωγείου και καμπαναριού στο Δήμο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής.
Η Μερόπη Τσιώμου-Βασιλικού(1897-1979) ήταν δημοσιογράφος και είχε αξιοσημείωτη συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα, υπήρξε δε, πρωτοπόρα στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Εξέδιδε, από το 1919 μέχρι το 1929, το “Ημερολόγιον Θεσσαλονίκης” και από το 1929 την “Εφημερίδα των Γυναικών. Εβδομαδιαία Εφημερίδα Συντηρητικών Αρχών”. Ενεργή και μαχητική πολιτικά, υπήρξε υποψήφια και σε δημοτικές και σε βουλευτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν εκλέχτηκε, παρόλο που πήρε αρκετούς ψήφους.

Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης | Μέγαρο Μπίλλη - Πλατεία Ιπποδρομίου – 546 21
Τηλ.: 23 13 318701 | E-mail: kith@thessaloniki.gr