Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΡΤ3 | Χριστούγεννα με πρώτες προβολές

ΕΡΤ3 | Χριστούγεννα με πρώτες προβολές

από xper
δημοσιεύτηκε25 December, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου

07:00 | Βόρειο Σέλας: Μια μουσική πανδαισία –Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Music of the Northern Lights]

 Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής 2016.
Βρισκόμαστε έξω στη σκοτεινή νύχτα λουσμένοι στο φώς που σκορπίζει το βόρειο σέλας.  Τις εντυπωσιακές εικόνες συνοδεύει η Νορβηγική Ραδιοφωνική Ορχήστρα με ειδικά επιλεγμένα κλασικά έργα.

Σκηνοθεσία:Harald Albrigtsen
Διεύθυνση Ορχήστρας:Rolf Lennart Stensø

 15:30 |  Χριστούγεννα στο Χωριό   Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Ταξιδιωτική εκπομπή παραγωγής 2023.
Ένα πανηγυρικό επεισόδιο στον Τετράλοφο Κοζάνης, στην αυλή της Παναγίας των Βλαχερνών. Η γιορτή ξεκινάει με τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα, αφού εδώ όλοι σχεδόν, έχουν καταγωγή από την θρυλική Λιβερά του Πόντου. Ο Κωστής ανιχνεύει τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα τους. Κυριαρχούν οι Μωμόγεροι- έθιμο που συμπεριλαμβάνεται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο. Το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει ποντιακές και κάποιες θρακιώτικες συνταγές- πώς φτιάχνεται η πεντανόστιμη ριζόπιτα; Και μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους, συγκινούμαστε όλοι με τις μνήμες τους, που δεν σβήνουν ποτέ.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

17:00  | Οι Κουδουνοφόροι των Πυρηναίων Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[The Masked Pyrenees]

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Ισπανίας 2021.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα Πυρηναία ακολουθούν τον ρυθμό του Καρναβαλιού. Αυτή η εποχή αταξίας, ενός «κόσμου άνω-κάτω», είναι μία αντανάκλαση των πρωτόγονων αντιλήψεών μας για τον εορτασμό, συνδεδεμένων με τη συμβολική σκέψη και τους ζωτικούς ρυθμούς της φύσης.

20:00 | Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες   Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Around the World in 80 Days]

Κωμική σειρά περιπέτειας 8 ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής, 2021.
Σειρά εποχής που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 1872, όπου ο Φιλέας Φογκ δέχεται ένα τρελό στοίχημα, να κάνει τον γύρο του κόσμου σε ογδόντα ημέρες. Θα καταφέρει όμως να ολοκληρώσει αυτό το ριψοκίνδυνο και φιλόδοξο ταξίδι; Μαζί με τον Φογκ, ο Πασπαρτού ως υπηρέτης του και η νεαρή δημοσιογράφος  Άμπιγκεϊλ Φιξ.

Σκηνοθεσία: Steve Barron/ Brian Kelly/ Charles Beeson
Πρωταγωνιστούν: David Tennant, Ibrahim Koma, Leonie Benesch, Jason Watkins, Peter Sullivan.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

08:00| Χριστουγεννιάτικη  συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ   Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μαγνητοσκοπημένη  συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημοφιλή έργα, ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα, στην καθιερωμένη εορταστική συναυλία. Τη συναυλία ανοίγει η Χορωδία της ΕΡΤ με ένα δεκαπεντάλεπτο πρόγραμμα a cappella, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και την Ελένη Κεβεντζίδου στο εκκλησιαστικό όργανο.

Σολίστ: Βασιλική Καραγιάννη- σοπράνο
Ηλίας Λιβιεράτος– βιόλα
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα – Χορωδία της ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου
Μουσική Διεύθυνση ΕΣΟ:  Μιχάλης Οικονόμου

21:00| Κλιματική Αλλαγή: Γιατί Αδιαφορούμε  Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Climate Change: The Brain Paradox]

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλίας 2021
Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου της κλιματικής απειλής. Αλλά εμείς δεν αντιδρούμε. Πώς εξηγείται αυτή η αδράνεια μπροστά σε κάτι τόσο επείγον; Γιατί η γνώση δεν επαρκεί για να δράσουμε; Με χιούμορ και διάθεση διαπαιδαγώγησης, η επιστημονική έρευνα αποκωδικοποιεί τους ψυχικούς μηχανισμούς που μας εμποδίζουν να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου

21:00 | Παλίρροια από πλαστικό    Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Drowning in Plastic]

Σειρά 2 ωριαίων ντοκιμαντέρ παραγωγής Μ.Βρετανίας 2018.
Ο γαλάζιος πλανήτης μας αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην ανθρώπινη ιστορία. Τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού πνίγουν την ίδια τη ζωή της Γης μας και επηρεάζουν κάθε θαλάσσιο οργανισμό. Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την αυξανόμενη παλίρροια από πλαστικά πριν να είναι πολύ αργά;

23:00 | Χριστούγεννα στην Ερημιά  Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[A Sunburnt Christmas]

Κωμωδία παραγωγής Αυστραλίας 2020.

Υπόθεση: Σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα που έχει καταστραφεί από την ξηρασία, οι ζωές μιας οικογένειας που αγωνίζεται ανατρέπονται όταν ένας δραπέτης εγκληματίας ντυμένος Άγιος Βασίλης εισβάλλει στην ιδιοκτησία τους. Μια πανούργα έφηβη εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να σώσει τη φάρμα και να ενώσει ξανά την κατακερματισμένη οικογένειά της.

Σκηνοθεσία: Christiaan Van Vuuren
Πρωταγωνιστούν: Daniel Henshall, Natasha Wanganeen, Chris Duncan

A Sunburnt Christmas

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου

12:00 |  Παιχνίδια στο Χιόνι    Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Winter Wonderland]

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής  2020.
Αυτό το μαγευτικό ωριαίο πρόγραμμα για την άγρια ζωή, γυρισμένο εξολοκλήρου στα χιόνια, παρουσιάζει ιστορίες ζώων που θα ραγίσουν καρδιές. Η καθεμιά ζωντανεύει χάρη στο έξυπνο σενάριο, την εορταστική μουσική υπόκρουση και το ατμοσφαιρικό πάντρεμα του ήχου με την εικόνα.

21:00| Εμμονή για Ευτυχία    Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Μanufacturing Happiness]

Ωραίο ντοκιμαντέρ παραγωγής  Γαλλίας 2022.
Η ευτυχία , παρότι τροφοδοτεί μία βιομηχανία εκατομμυρίων, είναι επίσης μια ιδεολογία: η λατρεία της αισιοδοξίας, της αντοχής και της ατομικής απόδοσης. Αλλά, καθώς η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξάνεται συνεχώς και η εξάντληση σημαδεύει τις κοινωνίες μας, τι κρύβει αυτή η σύγχρονη εμμονή με την ευτυχία;

 Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου

23:00 | Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου   Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
[Le Miracle Du Saint Inconnu]

Δραματική κομεντί παραγωγής Μαρόκο, Γαλλία, Κατάρ 2019.
Πρόκειται για το  ντεμπούτο του Μαροκινού συγγραφέα-σκηνοθέτη Αλάα-Εντίν-Αζέμ που καταφέρνει να δημιουργήσει, με πολύ χιούμορ, μια ταινία με ένα εκπληκτικό καστ εκκεντρικών χαρακτήρων.

Υπόθεση: ‘Ενας κλέφτης θάβει τη λεία του σε ένα λόφο στη μέση του πουθενά, μεταμφιέζοντάς το σε τάφο, λίγο πριν τον συλλάβουν και τον κλείσουν στην φυλακή. ‘Οταν βγαίνει, χρόνια μετά, θα αντικρίσει έκπληκτος πως στο μέρος όπου κρύβεται η νέα του ζωή έχει χτιστεί ένας ναός σε έναν ‘Αγνωστο ‘Αγιο και δίπλα ακριβώς ένα ολόκληρο χωριό που ζει στους ρυθμούς της πίστης στα θαύματα του.

Σκηνοθεσία: Αλάα-Εντίν-Αζέμ
Πρωταγωνιστούν: Γιουνές Μπουάμπ, Σαλάχ Μπενσαλάχ, Ανάς Ελ Μπάζ, Μπουσαίμπ Σεμάκ