Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνάντηση του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη

Συνάντηση του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη

από xper
δημοσιεύτηκε30 January, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Τη χάραξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο σχετικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκπονεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συζήτησαν στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, με την αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Κωνσταντινίδης και η κα. Ζαχαράκη περιέγραψαν το δημογραφικό ως «εθνική πρόκληση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους, να δημιουργήσουν σε αυτόν τις δικές τους οικογένειες  και η Βόρεια Ελλάδα να αυξήσει τα επόμενα χρόνια την πληθυσμιακή της δύναμη.

 «Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που θέλουμε να αποδειχθεί ανθεκτική, βιώσιμη, συμπεριληπτική και να την απολαμβάνει κάθε συμπολίτης μας. Σε αυτόν τον στόχο το έργο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, είναι πολυδιάστατο και εξαιρετικά σημαντικό, αφού καλείται με δράσεις και παρεμβάσεις να στηρίξει τους πιο ευάλωτους, να δώσει κίνητρα και εφόδια στους νέους ανθρώπους και στις νέες οικογένειες και να αντιμετωπίσει την απειλή του δημογραφικού.

Στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται σε στενή συνεργασία, ώστε η Βόρεια Ελλάδα που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση σε οικονομικούς, κοινωνικούς και δημογραφικούς δείκτες τα χρόνια της κρίσης, να αξιοποιήσει τα προγράμματα και τα αναπτυξιακά εργαλεία, προκειμένου να καλύψει το αναπτυξιακό κενό και να πορευτεί στον δρόμο της προόδου που ακολουθεί η χώρα».

Από την πλευρά της η κα. Ζαχαράκη σημείωσε πως «Σήμερα είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με τον Υφυπουργό Στάθη Κωνσταντινίδη, εστιάζοντας κυρίως στο δημογραφικό ζήτημα και στην ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η παροχή κινήτρων στους νέους ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους, αποτελούν  κεντρικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης. Με σεβασμό στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Μακεδονίας και της Θράκης θα εργαστούμε σκληρά όλο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να στηρίξουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και να δώσουμε μια νέα πνοή αισιοδοξίας στο βασικότερό τους κύτταρο, την οικογένεια».