Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή «100 χρόνια Ακρινή, 1923-2023 – Λαϊκοί οργανοπαίχτες του χωριού μου»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή «100 χρόνια Ακρινή, 1923-2023 – Λαϊκοί οργανοπαίχτες του χωριού μου»

από xper
δημοσιεύτηκε6 July, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή «100 χρόνια Ακρινή 1923 – 2023. Μουσικοί της Ακρινής. Λαϊκοί οργανοπαίχτες του χωριού μου», το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, στο Πολύκεντρο Ακρινής, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής.

Δείτε όλη την παρουσίαση στο βίντεο που ακολουθεί από την ΠΟΝΤΟΣ web TV

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., συμμετείχαν κάτοικοι της Ακρινής και των γύρω χωριών, φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες του καλλιτέχνη, από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής ο Κωνσταντίνος Τσαντεκίδης

Κωνσταντίνος Τσαντεκίδης
Κωνσταντίνος Τσαντεκίδης

, ο οποίος αναφέρθηκε στους κατοίκους του, που είναι ένα καθαρά ποντιακό χωριό με καταγωγή από το Ατα παζάρ και έδωσε το λόγο στους εκπροσώπους του χωριού να χαιρετίσουν την εκδήλωση.

πατέρας Χρήστος
πατέρας Χρήστος

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ιερέας της Ακρινής πατέρας Χρήστος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε και κάνει ο Γιώργος Πουλαντσακλής προκειμένου να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του χωριού και τους λαϊκούς οργανοπαίχτες.

 πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής Σοφία Ελευθεριάδου
πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής Σοφία Ελευθεριάδου

Ακολούθως η νέα πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής Σοφία Ελευθεριάδου, τόνισε πως ο σύλλογος με τις δράσεις που πραγματοποιεί κρατάει τα νέα παιδιά στα βήματα της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού και ενισχύει προσπάθειες όπως αυτή του συγχωριανού Γιώργου Πουλαντσακλή.

Γεώργιος Αντωνιάδης, νέος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης
Γεώργιος Αντωνιάδης, νέος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεώργιος Αντωνιάδης, νέος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη και συγγραφέα Γιώργο Πουλαντσακλή για την συγγραφή του βιβλίου που είναι μια ανεκτίμητη προσφορά για την κοινότητά, μιας και καταγράφει την ιστορία, τις μνήμες και την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού, με την παρουσίαση που κάνει στους 62 οργανοπαίχτες της Ακρινής. Η αναγνώριση της συμβολής τους στη μουσική παράδοση του χωριού μας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς διαφυλάσσει και προβλάλλει την πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά.

Η προσπάθεια να συγκεντρώσει ο Γιώργος Πουλαντσακλής και να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας και συμβάλει στην ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης και υπερηφάνειας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την αφοσίωση και το έργο σας, που θα αποτελέσει πολύτιμο κειμήλιο για τις επόμενες γενιές. 

δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης
δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή, με τον συντονισμό της εκδήλωσης από τον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη, διευθυντή της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και ομιλητές τον Παναγιώτη Εμμανουηλίδη, τον Παύλο Γαλεγαλίδη και τον Ευστάθιο Κοτίδη.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, με καταγωγή από το γειτονικό Ρυάκιο Κοζάνης, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες της Ακρινής και των γύρω χωριών, ήταν αυτοί που κράτησαν την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού και το πρωί ήταν αγρότες, κτηνοτρόφοι, χτίστες και εργάτες και τα βράδυα στα πανηγύρια, τους χορούς και τις εκδηλώσεις, διασκέδαζαν τον κόσμο, για να ξεφύγει από την φτώχεια του. Και αυτούς τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Ακρινής, τους κατέγραψε και τους παρουσιάζει στο κοινό ο Γιώργος Πουλαντσακλής.

Αυτούς τους λαϊκούς παραδοσιακούς οργανοπαίχτες του ποντιακού ελληνισμού, παιδιά στη εφηβεία και στη νεότητά μας, ακούγαμε και μεγαλώσαμε μαζί τους, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό, στα γλέντια της περιοχής Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, κατέληξε ο Φόρης Πεταλίδης.

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, πτυχιούχος πληροφορικής ΑΕΙ
Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, πτυχιούχος πληροφορικής ΑΕΙ

Πρώτος ομιλητής της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, πτυχιούχος πληροφορικής ΑΕΙ και μεταπτυχιακός φοιτητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της δομής του βιβλίου, τονίζοντας πως αυτό που τον εξέπληξε ήταν το πλήθος των οργανοπαιχτών και η συνεχιζόμενη μετάδοση της μουσικής γνώσης από γενιά σε γενιά στην Ακρινή. Τόσο οι δεινοί εκτελεστές, όσο και οι μουσικές οικογένειες διατήρησαν αυτήν την φωτιά που καίει μέσα τους ως καλλιτέχνες.

Παύλος Γαλεγανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»
Παύλος Γαλεγανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»

Ακολούθως μίλησε ο Παύλος Γαλεγανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

Πρώτα απ' όλα οφείλω να επισημάνω πώς ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόσκληση του αγαπητού φίλου Γιώργου Πουλαντζακλή να παραστώ στην παρουσίαση του βιβλίου του και ακόμη μεγαλύτερη τιμή αλλά και υποχρέωση να πω δυο λόγια για το βιβλίο αυτό.

Με τον Γιώργο μας συνδέει μία μακροχρόνια αδελφική θα έλεγα φιλία και μία εποικοδομητική συνεργασία κυρίως σε θέματα και δράσεις που αφορούν τον ποντιακό χώρο.

Πέραν των άλλων εκτιμώ πώς είναι άριστος επαγγελματίας ως αστυνομικός και πολυτάλαντος ως μουσικός. Σήμερα μας εκπλήσσει  ακόμα περισσότερο και ως ερευνητής και συγγραφέας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθώ και στην σπουδαία οικογένεια του, στην ακούραστη και δυναμική σύζυγό του Καίτη και στα εξαιρετικά του παιδιά Κωνσταντίνο, Μελίνα, Συμεών και Σωτήρη.

k

Όσον αφορά το βιβλίο με τίτλο "100 χρόνια Ακρινή" είναι στην ουσία το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας από τον συγγραφέα και αφορά την προέλευση αλλά κυρίως την εξαιρετική μουσική παράδοση των Ακρινιωτών και των εκφραστών αυτής.

Η μακροχρόνια και επίμονη έρευνα και καταγραφή των στοιχείων του βιβλίου αυτού αποτελεί μία εξαιρετική παρακαταθήκη της μουσικής κουλτούρας της περιοχής αλλά και των 62 λαϊκών όργανοπαιχτών στους οποίους αναφέρεται.

Είναι ένα πολιτιστικό μουσικό μνημόσυνο, μία ηθική καταξίωση για αυτούς που έφυγαν και επιβράβευση και κίνητρο να συνεχίσουν για αυτούς που ζουν μέχρι σήμερα.

Αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο όλων των μουσικών της Ακρινής για πάνω από έναν αιώνα και μία τεράστια πηγή πληροφοριών για τις μελλοντικές γενιές.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου η σκέψη μας ταξιδεύει σε περασμένες δεκαετίες και μεταφερόμαστε σε γλέντια, σε γιορτές, σε πανηγύρια. Εκεί όπου οι αυτοδίδακτοι πολλές φορές λαϊκοί οργανοπαίχτες ήταν αυτοί που διασκέδαζαν τους καταπονημένους εργάτες γης,  τους κτηνοτρόφους και άλλους βιοπαλαιστές.

Για όλα αυτά λοιπόν θέλω να συγχαρώ το Γιώργο, το έργο το οποίο πραγματικά  συναρπάζει τον αναγνώστη  και τον καθιστά κοινωνό τις μουσικής παράδοσης των Ακρινωτών και γενικότερα της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Να είναι λοιπόν καλοτάξιδο. Και πάλι συγχαρητήρια Γιώργο.

Ευστάθιος Κοτίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ευστάθιος Κοτίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευστάθιος Κοτίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από το Τσοτύλι Κοζάνης, ο οποίος τόνισε πως τον Γιώργο Πουλαντσακλή τον γνώρισε ως μουσικό όταν θέλησε να ασχοληθεί με την εκμάθηση της ποντιακής λύρας.

j

Όπως είπε ο Ευστάθιος Κοτίδης, το βιβλίο του Γιώργου Πουλαντσακλή, είναι μια αξιοζήλευτη εργασία όπου καταγράφει τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Ακρινής και τις μουσικές οικογένειες του χωριού, από την έλευση των κατοίκων από το Άταπαζάρ και στη συνέχεια το ρίζωμά τους στην Ακρινή, όπου έζησαν και δημιούργησαν για περισσότερο από 100 χρόνια.

e

Τόνισε μάλιστα, πως είναι σημαντικό που ο Γιώργος Πουλαντσακλής δίνει το έναυσμα και στις νέες γενιές να ασχοληθούν με την παράδοση και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

j

Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου και καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντσακλής, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου και βοήθησαν στην συγκέντρωση του υλικού για να παρουσιαστεί όσον τον δυνατόν πληρέστερα η ιστορία της Ακρινής και οι μουσικές οικογένειες.

j

Ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, όπου φίλοι του Γιώργου Πουλαντσακλή από την Φιλαρμονική Μπάντα απέδωσαν ορχηστρικά κομμάτια.

j

 

e

Επίσης ορχηστρικά κομμάτια από την μουσική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού απέδωσαν καλλιτέχνες από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

e

 

e

Την εκδήλωση έκλεισαν παιδιά του δημοτικού σχολείου Ακρινής με την καθοδήγηση της διευθύντριας Δήμητρας Φίλιου, τα οποία απέδωσαν το μουσικό κομμάτι «Εμείς είμες, εμείς είμες, τη ποταμί παιδία, σα μέσα μου λαΐσκουνταν μαχαίρια και φλουρία…».

g

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Γενικός Περιφερειακής Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Χρήστος Τσανακσίδης, ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Μωυσίδης, τέως εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), οι αντιδήμαρχοι δήμου Κοζάνης, Νεκτάριος Ελευθεριάδης, Θεοφάνης Αντωνιάδης.

e

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Πολύκαρπος Σαββίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Στάθης Κατσίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος.

e

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της Ακρινής, των γύρω χωριών και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή κειμένου: https://efxinospontos.gr/

VIDEO: Pontos Webtv  

                                                 Πόντος web TV