Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
4

Νέο βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

“Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι Αδερφές Τσιώμου Αγγελική Μεταλλινού - Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους”
από xper
δημοσιεύτηκε30 January, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Νέο βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

 

“Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι Αδερφές  Τσιώμου Αγγελική Μεταλλινού  -  Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους”

 

 

“Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι Αδερφές  Τσιώμου Αγγελική Μεταλλινού  -  Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους”

Στις πρώτες γυναίκες που ψήφισαν στην Ελλάδα αναφέρεται το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο:  “Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι -  Αδερφές  Τσιώμου. Αγγελική Μεταλλινού  -  Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

 

Αγγελική Μεταλλινού και Μερόπη Βασιλικού ήταν οι πρώτες Ελληνίδες που ψήφισαν στην Ελλάδα, στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1930, λίγο μετά την παραχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν σε ορισμένες από τις γυναίκες. Ήταν, βέβαια, πολλά περισσότερα από τις δύο πρώτες Ελληνίδες ψηφοφόρους.

 

Διδασκάλισσα και μακεδονομάχος η Αγγελική, δημοσιογράφος και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, διέσωσε άγνωστες στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα, της τοπικής ιστορίας αλλά κυρίως της καθημερινής ζωής και της λαογραφίας της Μακεδονίας. Κατάφερε δε να μεταφέρει μέσα από τις λέξεις, ως πάλλουσες καρδιές, τα συναισθήματα των ανθρώπων, την ατμόσφαιρα της εποχής.

 

Οι λέξεις της Μερόπης ήταν διαφορετικές, πάλλονταν μαχητικά και επαναστατικά για την εποχή, για τα πιστεύω της, που υπερασπιζόταν αμετακίνητα και με πάθος. Ειδικά αυτά που αφορούσαν τις γυναίκες. Δημοσιογράφος και πρωτοπόρος εκδότρια του «Ημερολογίου Θεσσαλονίκης» αλλά και της «Εφημερίδας των Γυναικών», πολυταξιδεμένη και πολιτικό πρόσωπο με υποψηφιότητες στην κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση.

 

Διαστ: 14χ21 εκ., 160 σελίδες. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

 

 

 

 

 

Ο Βαγγέλης Πλάκας είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Εργάζεται από το 1997 σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει τα βιβλία: «Οι αγωνίες της Μέσης Πολιτείας και η πολιτική δίχως γωνίες» (2008), «Η νέα μεταπολιτευτική Πολιτεία» (2009), «Εκλογές στην Πράξη» (2018), «Αρίστη Παγιατάκη-η πρώτη» (2022), «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. 60 χρόνια μετά» (2004), «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο» (2016), βασισμένο στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του. Εξέδωσε επί δέκα χρόνια, από το 2007, το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και από το 2018 συντονίζει το ετήσιο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και ανάπτυξης” (ΕΛΙΝΕΚΑ).