Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

από xper
δημοσιεύτηκε6 February, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης

3

Στ. Καλαφάτης: Για τα έργα της Θεσσαλονίκης το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον θεσμό. Εκφράζει έμπρακτα την έγνοια όλων μας για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία μας, για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε.

Αντλεί ιδέες από τις δημιουργικές δυνάμεις και δείχνει δρόμους που μπορούμε και οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Αφορά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Αλλά και τις μέρες που έρχονται φορτωμένες νέες δυνατότητες νέες ευκαιρίες, Και για όλα αυτά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας. Η θέση και η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -που θέλω να σας μεταφέρω- είναι ξεκάθαρη: Έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με σοβαρές δυσκολίες, καθώς η πανδημία κρατά καθηλωμένες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολοι μήνες μπροστά μας. Απαιτείται σχολαστική τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί  από όλους μας ώστε να αποφύγουμε πισωγυρίσματα.

Αλλά και καθολική συμμετοχή στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί και η οικονομία -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- ν΄ αρχίσει ν΄απελευθερώνεται. Παρά τις δυσκολίες, που προκαλεί η πανδημία, είναι ήδη περισσότερο από βέβαιο πως η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής.

Σύμμαχος μας στην πορεία αυτή είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Θα συμβάλει δραστικά η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που  έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Σημαντικό ρόλο θα ασκήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα. Αλλά και τα προγράμματα  ρευστότητας στην οικονομία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. 

3

Φίλες και φίλοι

Η αναπτυξιακή δυναμική ενός τόπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η ασκούμενη πολιτική. Αλλά και από τη δρομολόγηση έργων που δημιουργούν νέες δυνατότητες και εμπνέουν αισιοδοξία. Και αυτό συμβαίνει ήδη στην πόλης μας.

Αναφέρομαι... 

- Στην Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που θα μας δώσει ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης. 

- Στην αναβάθμιση του λιμανιού και τη σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ που θα κάνουν την πόλη μας κεντρικό μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 

- Στην ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, που θα αποτελέσει το νέο Brand name της πόλης. 

- Στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec, που θα προσελκύσει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.  

- Στη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, με τη δημιουργία των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, Προσφυγικού Ελληνισμού και εκθεμάτων του Μετρό, που θα αναβαθμίσουν τη δυτική Θεσσαλονίκη. 

- Στην αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με την κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου, που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας.

- Στην  ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ που θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

- Στην κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο ένα μεγαλόπνοο έργο βασισμένο σε Διεθνή Πρότυπα Λειτουργίας.

- Στο  Μετρό που αναμένεται να παραδοθεί πλήρως λειτουργικό και ενιαίο το 2023, με δέσμευση για επέκταση προς τη ΒΔ πλευρά της πόλης.

- Στην  επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου δυτικά που μπαίνει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης.

- Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο κέντρο μνήμης για τα θύματα του ναζισμού.

- Στη  Μαρίνα Αρετσούς που  θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής  για την ευρύτερη περιοχή.

Φίλες και φίλοι

Προφανώς τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το νερό, όμως, μπήκε στ’ αυλάκι. Και δεν γυρίζει πίσω. Και η ύφεση που ακόμη μας καθηλώνει, μέσα στο χρόνο τελειώνει κι αυτή.

Ένα είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο: Μαζί με το τέλος της πανδημίας θα έρθει και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας.

Η Κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος που απαιτούν οι καιροί. Έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε αύριο το άλμα που θέλουμε και μπορούμε. 

Για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη μας.

Για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και αξίζουμε. 

Σας ευχαριστώ.